Den store vegetaroversikten

Publisert 28.12.2016

Norske butikker bugner av nye, velsmakende vegetarprodukter! Aldri har det vært enklere å velge grønt, og dyrevennlig. Dyrevernalliansen har kartlagt utvalget og gir deg her en oversikt over hvor du kan skaffe de beste kjøtterstatningene.

Vegetarmat

Vegetartilbudet i norske butikker øker stadig! 

Foto: Ihne Pedersen

Norske butikker bugner av nye, velsmakende vegetarprodukter! Aldri har det vært enklere å velge grønt, og dyrevennlig. Dyrevernalliansen har kartlagt utvalget og gir deg her en oversikt over hvor du kan skaffe de beste kjøtterstatningene.

Det er flere år siden de første vegetarproduktene entret norske dagligvarehandler. Anamma og Hälsans kök var av de første merkene vi kunne finne. Siden den gang har en rekke nye merker kommet på banen. Oumph! og Coop Vegetardag-produktene har solgt over all forventning, og bare siden i fjor har salget av vegetariske produkter steget med over 100 prosent i enkelte butikker.

Alt fra “kylling” og “kjøttdeig”, til falafler og “skinkepålegg” kan nå fåes i vegetarisk form. Du trenger ikke lenger dra på helsekosten for å finne veggispølser!

Noe for alle – burgere, gryte, pølser...

Med over 40 ulike vegetarprodukter finnes det noe for enhver smak. De som er på jakt etter naturtro etterligninger av kjøtt kan prøve seg på en rett med Oumph! Garlic and thyme. Ingen skulle tro at dette fantastiske produktet var laget av soya og ikke kjøtt. Vi anbefaler å steke bitene og servere med kremet soppsaus og bakt potet. Det blir et sant festmåltid!

Ønsker man noe litt mer grønnsak-aktig er Coop Vegetardags burgere en sann glede å spise. Så og si alle vegetarproduktene kommer i pakker som passer til to porsjoner. 

Se tabellen her (klikk på bildet for en større versjon):

alt

Barnevennlige vegetarprodukter

Mange av vegetarproduktene har en mild og god smak, som gjør at de passer ypperlig for de minste. Skal en feire barnebursdag, eller bare glede noen småtasser, passer ingenting bedre enn Hälsans Köks nuggets eller en pakke vegetariske burgere og pølser.

Styr unna chorizoen, da denne kan bli i sterkeste laget for følsomme ganer. Blant de voksne er denne derimot en av favorittene. Også Anamma vegobiter har fin tyggemotstand, og er godt likt av barna.

Vegetar – proppa med proteiner

Mange bekymrer seg for om en kan få i seg nok proteiner gjennom plantebasert mat. Gut Wudelsteins classic bratwurst, som alle Norgesgruppens butikker kan ta inn, inneholder eksempelvis hele 25 gram protein per 100 gram vare. Det betyr at to pølser kan være nok for å dekke hele det daglige proteinbehovet hos en voksen person i moderat aktivitet.

Proteinet i soya, som mange vegetarprodukter er laget av, er fullverdig, noe som betyr at det inneholder alle de essensielle aminosyrene som kroppen ikke produserer selv. Proteiner er altså ingenting å bekymre seg over.

Produktenes energiinnhold varierer en del, og kan ligge på alt fra 150-250 kcal per 100 gram.

Fettprosenten i produktene ligger som regel på mellom 4 og 8 %, og er noe høyere for pølser. Kun en liten andel av dette er mettet fett. De plantebaserte produktene inneholder ikke noe kolesterol. Av den grunn fremstår de også som sunnere alternativer til vanlige kjøttmåltider.

Spør nærbutikken din om vegetar

Mange av vegetarproduktene er en del av butikkenes "frivillige" sortiment. Det vil si at butikkene ikke er forpliktet til å ha dem i butikken, men at de har muligheten dersom kundene ønsker det. Spar har for eksempel ingen vegetarprodukter i grunnsortimentet, men hele 30 ulike produkter som kan bestilles inn.

Her gjelder det altså å si fra selv for å bedre tilbudet. Du kan selv spørre nærbutikken om å ta inn produktene du savner. 

Se opp for buregg

De aller fleste vegetarproduktene i norske butikker er 100 prosent plantebaserte. Noen inneholder imidlertid egg fra konvensjonell produksjon. Hønene som har lagt eggene, kan ha sittet innesperret i små bur hele livet. Økologiske høner får derimot gå fritt i en stor hall, og kan også være utendørs når været tillater det. Dyrevernalliansen anbefaler å velge de eggfrie alternativene der dette er mulig, og oppfordrer samtidig produsentene til å bruke økologiske egg eller bytte ut eggene med plantebaserte alternativer.  Dette er allerede gjort i mange produkter, uten at det har forringet kvaliteten. 

I den store vegetaroversikten har vi tatt med produktserier der alle produktene er helt plantebasert, og produktserier der noen av produktene inneholder egg mens andre er helt plantebasert. Produktserier som alltid inneholder egg fra burhøner, for eksempel Quorn, er ikke tatt med.

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk.

Norske butikker bugner av vegetarprodukter. Dyrevernalliansen har kartlagt utvalget og gir deg her en oversikt over hvor du kan skaffe kjøtterstatninger og soyakjøtt som Oumph!, Hälsans Kök, Anamma, Coop Vegetardag, Vivera, Gut Wudelstein, Tzay og Like Meat.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!