Lady og Gråpus' julefest

Publisert 05.12.2010

Det var en gang en katt som het Gråpus og en hund som het Lady. De var ikke blant dem som har gjort størst lykke i livet, for de to stakkarene var havnet hos et menneske som ikke brydde seg om dem. Snart var det jul, men det eneste de to kunne vente seg, var spark og vonde ord. En dag sa Lady til Gråpus: Nå er jeg lei av dette livet! Jeg skriver et brev til Julenissen!

Gavekort med eventyr Lady og Gråpus

Det var en gang en katt som het Gråpus og en hund som het Lady. De var ikke blant dem som har gjort størst lykke i livet, for de to stakkarene var havnet hos et menneske som ikke brydde seg om dem. Snart var det jul, men det eneste de to kunne vente seg, var spark og vonde ord. En dag sa Lady til Gråpus: Nå er jeg lei av dette livet! Jeg skriver et brev til Julenissen!

Men hva skal vi ønske oss? Spurte Gråpus. I dette huset kommer det jo aldri inn noen presanger til oss, det vet du vel. Vi har aldri spurt Julenissen før, kanskje han har andre regler enn den slemme eieren vår, svarte Lady ettertenksomt. Hun fant frem en blyantstump og begynte å skrive.

Jeg ønsker meg et mykt og varmt teppe, mjauet Gråpus. Hun led av gikt som ble verre i vinterkulden. Jeg ønsker meg en ball til å leke med, sa Lady trist. Hun hadde ikke fått løpe fritt utendørs uten halsbånd og lenke siden hun var liten valp. Gråpus kikket rundt seg i rommet, og de to vennene så på hverandre. Det var lille julaften, men ingen hadde satt opp juletre, laget mat eller tent i peisen. Mennesket deres lå på sofaen og snorket så det durte i veggene, mens han sov ut rusen fra kvelden før.

De visste godt at livet ikke ville bli noe særlig bedre med varmt teppe eller ball til å leke med. For mennesket deres ville fortsatt glemme å gi dem mat mange dager i strekk. Han ville fortsatt kommandere Lady med så sint stemme at hun stakk halen mellom bena. Han ville nekte henne å leke med ballen i hagen, og tvinge henne til å gå på plass som en liten soldat når de var ute sammen. Viste hun glede en sjelden gang og hoppet lystig, ville han straffe henne ved å ta henne hardt i nakken. Og stakkars Gråpus ville fortsatt ikke ha noe fang å ligge på. Hun ville bli etterlatt alene utenfor huset i flere uker om sommeren, mens eieren dro på ferie og Lady var på kennel.

Skulle de ønske seg et nytt menneske? Jeg har det, bjeffet Lady. Vi ønsker oss... en lov som bestemmer at ingen dyr er til for menneskers skyld! En lov som bestemmer at vi har rett til et bra liv med leker og mat og tepper... og frihet. Og så ønsker vi oss et dyrepoliti som kan beskytte oss også!

Mjau, mjau, det var lurt, svarte Gråpus. Lady fikk skrevet ønskene ned, og så dro de avsted for å poste brevet. Gråpus krøp ut gjennom et halvåpent vindu, og åpnet kjellerluken som Lady krabbet ut gjennom.

På vei til postkassen traff de nabokatten Mons. Hei Mons, hvorfor er du ute i dette kalde været, spurte Gråpus. Mennesket mitt har flyttet, klaget Mons. Han var så forfrossen at det ene øret hadde sprukket opp og krøllet seg sammen. Bli med oss, vi skal sende brev til Julenissen, sa Lady.

Et stykke nedover veien traff de en fremmed løshund. Voff, hva gjør du her på min vei, spurte Lady morskt. Ikke bli sint, jeg har rømt hjemmefra, sa den andre hunden. Han haltet på den ene foten, men ville ikke si noe om hva som var skjedd. Bli med oss, vi skal poste et ønske til Julenissen, sa Mons.

Nesten fremme ved postkassen begynte Lady å snuse ivrig. Hun fant et spor, og fulgte det inntil en husvegg. I hjørnet bak en trapp skjulte det seg to små kaniner. Men hva i alle dager gjør dere to ute i sprengkulda? Spurte Lady. Vi er kastet ut hjemmefra fordi kaninfamilien vår ble for stor, svarte den ene kaninen sjenert.

Bli med oss, sa Gråpus. Hun og Lady dyttet brevet opp i postkassen. Lady rynket pannen. Vi dyr har også krav på en julefest, sa hun bestemt. Enig! Ropte de andre dyrene samstemte. Nå gjensto det bare å legge en plan.

Ett døgn senere lyste det vennlig fra huset som eierne til Mons hadde flyttet fra. Gråpus hadde klatret ned gjennom pipa, og åpnet den gamle katteluken for alle vennene. Lady og den fremmede hunden hadde hentet inn et juletre, og kaninene pyntet det med kongler og nøtter. Så dro Lady og den fremmede hunden en tur på butikken. I kaoset Julaften formiddag la ingen merke til de to hundene som snek seg inn på lageret og stjal julemat.

Nå satt Gråpus og vasket av seg sot mens hun varmet ryggen mot knitrende peisild. De to små kaninene satt tett sammen under julegranen, og knasket fornøyd på gulrøtter som Lady hadde tatt med spesielt til dem.

Freden senket seg. For første gang i alles liv var det virkelig jul. Da hørte de plutselig krasling og banking utenfor døren. Å huffameg, er det eieren vår som har funnet ut hvor vi er? Spurte Gråpus engstelig. Lady og den andre hunden tok oppstilling foran døren, og gjødde av full hals for å skremme vekk inntrengeren.

Lukk opp, lukk opp, det er bare meg! Lød en dyp stemme utenfor. Det var såvisst ikke stemmen til noen mennesker de kjente fra før, så dyrene lukket forsiktig opp døren. Inn kom en trillrund liten nisse med langt skjegg og en stor striesekk over ryggen.

Dyrene ble helt målløse. Var det virkelig selveste Julenissen? Ho-ho-ho, jeg fikk nok brevet deres, brummet nissen. Han bøyde seg og trakk noe opp av sekken. Da han åpnet hendene, fikk dyrene litt av en overraskelse. Som i en drøm så de seg selv i lykkelige hjem med snille mennesker. De ble snakket til på en vennlig og respektfull måte, og alle fikk både god mat, leker, omsorg og varme. Lady løp og hoppet med en ball i en stor hage, sammen med flere andre hunder. Gråpus satt og solte seg i vinduskarmen, og vasket ansiktet sitt med labben etter et bedre måltid. Utenfor hagen sto det to politimenn i uniform. DYREPOLITI sto det i gullskrift på jakkene deres.

Ho-ho-ho! Her er det dere ba om! En verden der dyr har egne rettigheter, og et dyrepoliti som beskytter dere, lo Julenissen.

Og snipp, snapp snute, så var eventyret ute!

Vil du gjøre eventyret til virkelighet?

Bli medlem i Dyrevernalliansen! Vi jobber for dyrepoliti!

Vil du vite hvordan det går med dyr som Lady og Gråpus? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!