Mattilsynet dropper ekstra hemmelighold

Publisert 26.02.2012

Planer om hemmelighold av informasjon som kommer inn til Mattilsynet om dyremishandling, er kansellert. Dyrevernalliansen har engasjert seg og er tilfreds med resultatet.

familie katt eske

Planer om hemmelighold av informasjon som kommer inn til Mattilsynet om dyremishandling, er kansellert. Dyrevernalliansen har engasjert seg og er tilfreds med resultatet.

 

Åpenhet om dyremishandling er viktig

Mattilsynet fikk kritikk fra Sivilombudsmannen for å gå ut med opplysninger om dyrevern, og ville derfor begynne å hemmeligholde store mengder informasjon.

Fordi dyr ikke kan melde fra om overgrep selv, er deres eneste håp som regel interesse fra menneskene omkring. Derfor er det svært viktig at dyremishandling ikke hemmeligholdes av det offentlige.

Mattilsynets opplysninger om lovbrudd er som regel offentlighetens eneste mulighet til å få innblikk i hvordan husdyrnæringer foregår. Slike opplysninger er nødvendige blant annet for å kunne stille krav til næringene gjennom lovverket, og for å vurdere om næringene fortjener statsstøtte. Ikke minst er det viktig at forbrukerne får innblikk i hvordan dyrene lever.

 

Dyrevernalliansen argumenterte overfor Sivilombudsmannen

 

Live Kleveland, informasjonsansvarlig i DyrevernalliansenInformasjonsansvarlig Live Kleveland
er fornøyd med at Mattilsynet har
kansellert planer om hemmelighold i
dyremishandslingssaker.
Foto: I. L. Hauge/Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen engasjerte seg derfor for å hindre et storstilet hemmelighold av norsk dyremishandling. Jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, var i radiodebatt om saken med sivilombudsmann Arne Fiflet.

– Vi forutsetter naturligvis at personvernet skal ivaretas. Poenget er at dette ikke skal gå utover dyrenes rettsvern, sa hun.

Etter debatten sendte Dyrevernalliansen en juridisk betenkning til Sivilombudsmannen.

Vi kan nå konstatere at Sivilombudsmannen har snudd i saken.

 

Mattilsynet fortsetter åpenhet om dyremishandling

I møte med Mattilsynet har Sivilombudsmannen påpekt de samme poengene som Dyrevernalliansen fokuserte på. Mattilsynet har derfor kansellert planene om utvidet hemmelighold.

– Med vår kjennskap til denne problematikken i praksis, tror jeg vi har klart å konkretisere de ulike problemstillingene slik at det er blitt en god løsning sett i helhet, sier Live Kleveland.

Hun legger til at det er behov for økt åpenhet i dyrevernsaker, snarere enn mer hemmelighold.

– Gjeldende bestemmelser om taushetsplikt er helt foreldet og ikke tilpasset behovene i moderne tid. Det er behov for en gjennomgang av disse bestemmelsene slik at offentligheten kan få økt tilgang til opplysninger om dyremishandling, avslutter hun.

  Vis kilder Skjul kilder

- Dyrevernalliansen, Mattilsynets forhold til offentlighetsloven i dyrevernsaker, 21. desember 2010.

- Mattilsynet, Ingen endring av dagens praktisering av taushetsplikten, 24. januar 2011.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!