Dyrepoliti endelig i Norge

Publisert 21.01.2015

Regjeringen har nedsatt en gruppe som skal utrede en prøveordning med dyrepoliti i en del av landet. - En seier for dyrene og demokratiet, sier jurist og informasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland. 

Sylvi Listhaug og Live Kleveland

Landbruksminister Sylvi Listhaug og Dyrevernalliansens informasjonsleder Live Kleveland på fagseminaret om dyrevelferdskriminalitet. 

Foto: Dyrevernalliansen

Regjeringen har nedsatt en gruppe som skal utrede en prøveordning med dyrepoliti i en del av landet. - En seier for dyrene og demokratiet, sier jurist og informasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland. 

Regjeringen skal også se nærmere på hvordan dyrepolitiarbeidet ellers kan styrkes. Gruppen er nedsatt med melding fra Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Dette ble presentert på fagseminaret om dyrevelferdskriminaliet, som blir arrangert av Mattilsynet og Økokrim i dag.

Et resultat av langvarig arbeid

Dyrevernalliansen har lenge jobbet for et dyrepoliti spesialisert på dyremishandlingssaker. Både Dyrevernalliansen og andre erfarer også at alvorlige brudd på dyrevelferdsloven blir henlagt av politiet. Et dyrepoliti vil bidra til at kriminalitet mot dyr tas på alvor.

Både Frp og Fpu har lenge ønsket et dyrepoliti. - Frp har programfestet at de ønsker et dyrepoliti i Norge, og nå gjennomfører de. Dette er svært gledelig, sier Live Kleveland.

Prøveprosjekt i april

Prøveordningen settes ut i livet i april, og Trondheim er den heldige byen som er valgt ut. Frps Morten Ørsal Johansen har lovet å øremerke midler til dette prosjektet. 

Dyrepoliti i praksis

altLive Kleveland holder foredrag på fagseminar om dyrevelferdskriminalitet.Et dyrepoliti er en spesialenhet eller egen avdeling innen politiet. De viktigste oppgavene er å etterforske kriminalitet mot dyr, og sørge for at dyremishandling ender med rettssak og dom. Djurskyddspolisen i Stockholm er et eksempel på en slik etat.

Dyrepolitiet kan organiseres på regionalt nivå slik som i Sverige, eller på nasjonalt nivå slik som Økokrim og Kripos i Norge.

Dyrevernalliansen kjenner til at Mattilsynet ofte bruker store ressurser på å dokumentere lovbrudd. Dette vil et spesialisert dyrepoliti kunne gjøre langt mer effektivt.

- Listhaug og regjeringen viser her tydelig politisk handlekraft, og vi er veldig spente på resultatet, avslutter Kleveland. 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!