Utredning om pelsdyroppdrett trenerer avvikling

Publisert 23.08.2013

Regjeringen la i dag frem en plan for å utrede pelsdyrnæringens fremtid i Norge. Resultatet av en slik utredning burde allerede vært klart i fjor, mener Dyrevernalliansen.

Mink i pelsdyroppdrett.

Fôrgrøten mink får servert, lages av biråstoffer som kunne vært brukt i andre næringer.

Regjeringen la i dag frem en plan for å utrede pelsdyrnæringens fremtid i Norge. Resultatet av en slik utredning burde allerede vært klart i fjor, mener Dyrevernalliansen.

Regjeringen har i dag lagt frem en plan for å utrede fremtiden for pelsdyroppdrett i Norge. Det skal nedsettes et utvalg som skal vurdere to alternativer: Avvikling av pelsdyroppdrett, eller fortsatt drift.

Dyrevernalliansen frykter nå at denne utredningen vil legges til side etter valget. Utredningen ble først ble planlagt som et resultat av Landbruksmeldingen i 2011, og skulle opprinnelig ferdigstilles før julen 2012. Senterpartiet har imidlertid trenert saken.

– En ny regjering står fritt til å endre mandatet eller legge hele utredningen i skuffen. Vi er dypt skuffet over at SV og Arbeiderpartiet har latt seg presse av Senterpartiet til å utsette denne viktige saken, sier informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

I april 2011 vedtok Arbeiderpartiets landsmøte å gå inn for avvikling av pelsdyroppdrett. Med dette var det flertall i regjeringen for avvikling.

– Regjeringen burde allerede for to år siden nedsatt et slikt utvalg. Konklusjonen burde vært klar i fjor, sier politisk rådgiver Anine Dedekam Moldskred i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen har sendt flere hundre sider med faginformasjon til departementene, men utredningen har latt vente på seg. Faglige utredninger om dyrevelferdsproblemene og praktiske erfaringer viser at det ikke nytter å få til grunnleggende forbedringer.

– Den ærligste politiske løsningen ville være å avvikle pelsdyrfarmene en gang for alle. Dette ville også gitt pelsnæringen noe konkret å forholde seg til, sier Kleveland.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!