Statssekretær på dyras side

Publisert 11.02.2014

Hanne Maren Blåfjelldal (Frp) spiser ikke kjøtt og sier nei til pels. Som ny statssekretær i Landbruks- og matdepartementet vil hun jobbe for bedre dyrevelferd.

hanne maren blåfjelldal
Foto: Ida Neerbye

Hanne Maren Blåfjelldal (Frp) spiser ikke kjøtt og sier nei til pels. Som ny statssekretær i Landbruks- og matdepartementet vil hun jobbe for bedre dyrevelferd.

- Jeg har vært veldig opptatt av dyrevelferd ut ifra et forbrukerperspektiv, forteller Hanne Maren Blåfjelldal (32). Det er lenge siden hun skrev sin første stil som handlet om dyreforsøk og kosmetikk.

- Dyrevelferd var den først politiske saken jeg var interessert i, forteller Blåfjelldal som styrer landbruksdepartementet rett under Sylvi Listhaug.

Hun tar imot oss på kontoret sitt og viser seg å være vel så interessert i oss, som vi er i henne.

Selv om Blåfjelldal er ny som statssekretær, er Frp-representanten fra Sør-Aurdal en dreven politiker. Og mange andre saker enn dyrevelferd har tatt hennes oppmerksomhet gjennom svært aktive år i politikken, både i kommunestyret (Sør-Aurdal), Fylkestinget (Oppland) og som politisk rådgiver på Stortinget. Stilen på ni sider som hun skrev om dyremishandling i kosmetikkindustrien, har likevel preget veien videre, om enn privat.

- Jeg er en bevisst forbruker. Når jeg ser på reportasjer om brudd på dyrevelferd, påvirker det meg og jeg prøver å unngå slike produkter. Nå sist var det filmen om hvordan angorakaniner blir mishandlet og pelsen røskes rett av det lille dyret. Jeg har ikke orket å se hele filmen, forteller hun.

- Burde jeg det?

altFoto: Ida Neerbye

Avventer pelssaken

Hanne Maren Blåfjelldal har personlig tatt standpunkt imot pels og bruker ikke pels.

Men når det gjelder pelsdyrholdet i Norge vil hun ikke uttale seg, og viser til at hun vil vente på konklusjonen fra det regjeringsoppnevnte pelsdyrutvalget som ble nedsatt av de rødgrønne rett før de forlot regjeringskontorene i fjor høst. Innstillingen skal leveres i desember 2014.

- Partistandpunktet er jo klart på at vi skal avvikle subsidiene til pelsdyrnæringen, men så står det ingenting i regjeringsplattformen om dette, sier Blåfjelldal.

- Hvorfor kom det ikke inn der?

- Det vet jeg ikke, jeg var ikke med på forhandlingene. Men tilsyn er jo viktig.

altFoto: Ida Neerbye

Opplever stor interesse for dyrevelferd

Blåfjelldal merker det økende engasjementet for dyrs ve og vel som har vokst frem i befolkningen de siste årene, ikke minst gjennom elevene hun hadde på Høyanger ungdomsskole, som hun altså brått måtte forlate da hun ble hentet inn som Sylvi Listhaugs høyre hånd i den nye regjeringen.

- Jeg var lærer frem til den jobben her, og elevene i klassen min var veldig opptatt av dyrevelferd. Det er viktig med kunnskap, sier Blåfjelldal. Selv er hun samfunnsviter og pedagog og orienterer seg også om dyrevelferd, blant annet på hjemmesidene til Dyrevernalliansen.

- Appen Dyretestet har jeg lastet ned. Jeg prøver også å unngå angora, og tror ikke jeg har noe. Men når jeg ser grusomme ting, så reagerer jeg. Det gjelder også merinoull og mulesing (avskjæring av bakparten på sauen). Men det er jo dyretragedier i Norge også, og det må vi i større grad avverge. Jeg har bedt Mattilsynet om å få være med på tilsyn for å lære mer.

altFoto: Ida Neerbye

Kan ikke love dyrepoliti

- Dyrevernalliansen har vært kritiske til at Mattilsynet gir bonden for mange sjanser, der for eksempel dyr blir stående og sulte i hjel på båsen, mens bonden får nok en sjanse. Vil Frp gå inn for tidligere inngripen?

- Psykisk helse i landbruket er også viktig arbeid. Menneskelige tragedier er viktig å ta hånd om. Dette er problemstillinger jeg får sette meg inn i senere, jeg har bare vært her i noen få måneder, påpeker hun.

- Hva med opprettelse av et dyrepoliti som Frp jo har programfestet?

- Det ligger ikke i regjeringsplattformen. Nå vil jeg først inn og se hvordan Mattilsynet jobber.

- Mattilsynet har jo selv tatt til orde for et dyrepoliti, så der har dere en alliert?

- Ja, og det er flere i partiet som har vært høyt på banene rundt dette. Ellers har jeg tidligere tatt opp dyrevelferd i partiet. I tillegg er en del enkeltmedlemmer veldig opptatt av dyrevelferd. De har gode innspill, og dem er det også viktig å snakke med fremover.

- Hva tror du at du kan få til nå som du kanskje blir sittende her i fire år?

- Vi får se, sier Blåfjelldal og ler. - Klart jeg har lyst til å gjøre mye, men kunnskapsgrunnlaget er viktig.

- Men dere har jo en politikk også?

- Ja, regjeringsplattformen er vi gang med å prøve og gjennomføre. På dyrevelferd ligger det ingenting i plattformen, så da gjelder det å finne ut hvordan vi skal jobbe med det. Men vi ønsker å gripe fatt i det med dyrevelferd, klart det.

altFoto: Ida Neerbye

Vil ha forbedringer

Hanne Blåfjelldal har hatt en kjøttfri diett i rundt syv år og har også vært veganer i noen måneder.

- Det er mitt personlige valg å ikke spise kjøtt, og jeg trives godt med det. Men jeg har fått en del reaksjoner. Stort sett finner jeg veier rundt det dersom det serveres kjøtt.

- Hva tenker du i forhold til å legge til rette for nisjeprodukter der også bedre dyrevelferd inngår?

- Vi har sagt at vi vil legge til rette for nisjeprodusenter. Da har de jo god kontroll på hva som skjer frem til sluttproduktet. Jeg så på hjemmesiden deres om bønder som prioriterer dyrevelferd. Det er klart det er bra.

Det er slutten på dagen og vi reiser oss for å gå.

- Jeg er redd for dunjakka mi, sier statssekretæren og tenker på levendeplukking av dun fra gjess. - Er det en oversikt over hvem som har dette? spør hun.

- Nei. Alt blir blandet i en haug, både dun som er plukket fra levende og døde gjess. Hva med å innføre produktmerking for dyrevelferd?

-Jeg må skaffe meg kunnskap og finne hvor det er rom for å drive politikk, hvor er det fornuftig å gjøre det og på hvilke områder er det mulig å oppnå endringer, svarer Hanne Maren Blåfjelldal.

- Det er mye sortering. Da er det også viktig å lytte til Dyrevernalliansen.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!