Pelsdyroppdrett forbys i Nederland!

Publisert 18.12.2012

Nederland har i dag vedtatt å forby pelsdyrnæringen fra 2024. – Nederland er verdens tredje største minkprodusent, og baner nå veien for lignende forbud i Norge, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

pels tre mink i bur

Nederland har i dag vedtatt å forby pelsdyrnæringen fra 2024. – Nederland er verdens tredje største minkprodusent, og baner nå veien for lignende forbud i Norge, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

I dag feirer dyrevernsorgansiasjoner over hele Europa en lang og etterlengtet seier. Senatet stemte for et forbud mot oppdrett av mink til pelsproduksjon. I løpet av 2024 vil pelsdyroppdrett i Nederland være historie.

Med seks millioner mink i året er Nederland verdens tredje største produsent av minkpels, etter Danmark og Kina.

– Hvis Nederland, med seks millioner minkskinn per år og 159 minkfamer kan forby pelsdyrproduksjon av etiske årsaker, er det ingen grunn til at Norge skal tviholde på denne dyremishandlingen, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

I Norge er det nå 265 pelsdyrfarmer, og det produseres under én million skinn i året.

Den politiske debatten om et pelsforbud i Nederland har pågått i flere år. Det er nå vedtatt at forbudet skal tre i kraft i 2024. Vedtaket gir pelsdyroppdretterne økonomisk kompensasjon for 28 millioner euro.

Det ble i 1995 og 1998 annonsert forbud mot pelsoppdrett av rev og chinchilla, og forbudene trådte i kraft 1. april 2008. Forbudet mot oppdrett av mink vil derfor være slutten på all pelsproduksjon i Nederland.

Flere land har tidligere avviklet pelsdyroppdrett, men dette er første gang et storproduserende land forbyr næringen. Forbud er allerede innført i England, og vedtatt mot reveoppdrett i Danmark. En rekke land har dessuten vedtatt så strenge regler at pelsdyroppdretterne har blitt tvunget til å avvikle, blant annet reveoppdretterne i Sverige.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!