Pelsdyrene tapte på målstreken i Unge Høyre

Publisert 18.02.2015

Skuffelsen var stor da et vedtak om avvikling falt under landsstyremøte til Unge Høyre 15. februar. Men til tross for vedtaket om fortsatt pelsdyrnæring, har ungdomspartiet aldri vært mer splittet i saken.

Unge_høyre_møte.jpg

I høst var Unge Høyres sentralstyre på besøk hos Dyrevernalliansen, og tema var pels. Dyrevernalliansen holdt også presentasjon i forkant av partiets landsstyremøte i år, og fikk mange positive tilbakemeldinger fra engasjerte dyrevenner.

Foto: Dyrevernalliansen

Skuffelsen var stor da et vedtak om avvikling falt under landsstyremøte til Unge Høyre 15. februar. Men til tross for vedtaket om fortsatt pelsdyrnæring, har ungdomspartiet aldri vært mer splittet i saken.

Unge Høyre vedtok strengere regler og forskning på en burfri driftsform, men vedtok likevel å gå tilbake på sitt tidligere standpunkt om å fjerne subsidiene til pels.

– Vi gir oss ikke. Nå skal vi samle krefter og fortsette kampen mot pelsdyroppdrett i enda høyere tempo enn før, sier informasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland. Hun påpeker likevel at Unge Høyre har hatt en positiv utvikling i pelssaken.

Vedtaket strider med Unge Høyres landbrukspolitikk, som har som mål å kutte i statlige støtteordninger. Unge Høyre har også i flere år hatt et vedtak om å fjerne alle subsidiene til pelsdyroppdrett. Pelsdyrnæringen mottok i 2014 nesten 40 millioner kroner i offentlig støtte.

Oppdatering, juni 2015: Seier! I jordbruksavtalen 15. mai 2015 ble Bondelaget og regjeringen med Høyre og Frp enige om å kutte fôrfraktstøtten til pelsdyrnæringen for budsjettåret 2016. Fôrfraktstøtten var på 17,8 millioner kroner i 2015. Les mer om seieren her: http://www.dyrevern.no/politikk_samfunn/politikk/en-seier-for-demokratiet

Flere Høyre-politikere reagerer

Dyrevernalliansen vil takke forslagsstiller og dyrevenn Kristoffer Gustavsen, nestleder i Unge Høyre.

- Jeg er selvsagt skuffet over resultatet, men det var en veldig jevn votering og vi fikk en god debatt. Dette engasjerer i Unge Høyre, og slik jeg ser det er vi delt på midten. Jeg har ikke endret mening, men nå er primærstandpunktet til partiet strengere krav til næringen, forteller Gustavsen.

Også tidligere leder i Unge Høyre, uttalt pelsmotstander Henrik Asheim reagerer på vedtaket:

- Jeg mener det er et vedtak i feil retning. Nå vil Unge Høyre opprettholde subsidiene til næringen, som man før ville fjerne. Det er skuffende fordi de er en viktig stemme inn mot Høyre, sier Asheim.

Sammen med fem andre stortingsrepresentanter fra Høyre hadde Asheim en kronikk om hvorfor de vil avvikle pelsdyrnæringen i desember 2014.

Uavgjort om avvikling

En undersøkelse fra Dyrevernalliansen viser at hele 63 prosent av Høyres velgere er uenige med ungdomspartiet, og de er ikke alene. Forslaget om avvikling av pelsdyroppdrett var bare én stemme fra å vinne og ble dermed ikke vedtatt.

– Unge Høyre kan ikke være mer splittet. Det er tragisk at vi tapte på målstreken, men vi gir ikke opp kampen. Det viser tross alt at vi går i riktig retning, sier Kleveland.

Unge Høyre står alene

De andre borgerlige ungdomspartiene er kritiske til pelsdyroppdrett. Unge Venstre vil avvikle pelsnæringen, og FpU er klar på at subsidiene må vekk og ønsker strengere regler.  AUF, SU og Grønn Ungdom har lenge vært motstandere av pelsdyroppdrett.

Resolusjonen som ble vedtatt, baserer seg på at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å forby pelsdyrnæringen og inneholder følgende punkter:

Unge Høyre vil:

•    Opprettholde frakttilskuddet og tilskuddet knyttet til ferie- og fritidsordningen
•    At bønder som tilsynsmyndigheter avdekker alvorlige brudd på regelverket hos, skal miste sin mulighet til hold av pelsdyr
•    Sette større krav til økt dyrevelferd og systematisert avlsarbeid
•    Øke forskningsgraden på alternative dyreholdsmetoder uten nettingbur

Dyrevernalliansen vil fortsette å prioritere politisk arbeid i kampen mot pelsdyroppdrett og dyremishandling.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!