Nye pelsforskrifter løser ikke problemet ved pelsdyroppdrett

Publisert 17.03.2011

Kravene i de nye pelsforskriftene er meningsløse. De løser ikke det grunnleggende problemet ved pelsdyroppdrett. Nemlig at aktive rovdyr er innesperret i små nettingbur.

Pels to blårever

Kravene i de nye pelsforskriftene er meningsløse. De løser ikke det grunnleggende problemet ved pelsdyroppdrett. Nemlig at aktive rovdyr er innesperret i små nettingbur.

De nye pelsforskriftene øker kravet til burstørrelse og pålegger obligatorisk sertifiseringsordning. Dessuten krever de at pelsbransjen selv skal drive strengere selvjustis. Disse kravene er skivebom.

Minimal plass i burene

Revene får ekstra plass tilsvarende en skoeske. Dette er ikke noe som monner. Rever er aktive rovdyr som har bruk for å bevege seg over store områder.

Dessuten er pelsdyrene større i dag. Avl har gjort at en blårev er dobbelt så stor i dag som i 1970. Dette er ikke tatt med i betraktning når det snakkes om at dyrene får større bur.

Sertifisering uten betydning

Forskriften krever også en obligatorisk sertifiseringsordning. Dyrevernalliansens fagmedarbeidere har gjennomgått kravene til sertifiseringen. I praksis inneholder ordningen bare ett dyrevelferdskrav som går ut over gjeldende offentlige krav. Dette er årlige veterinærbesøk. Men et besøk av bransjens egen veterinær har minimalt å si for dyrene, så lenge oppdrettssystemet er det samme som før.

Viktig at Arbeiderpartiet går inn for avvikling av pelsdyroppdrett

Den eneste måten å rydde opp i pelsnæringen på, er å legge den ned. Så langt er SV alene om dette standpunktet i regjeringen. Arbeiderpartiet tar opp pelssaken på landsmøtet i april.

 – De nye forskriftene forandrer svært lite for dyrene. Derfor er det så viktig at Arbeiderpartiet går inn for avvikling av pelsdyroppdrett på landsmøtet i april, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland.

Se forskjellen på nye og gamle bur!
 

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, "Sammenstilling og vurdering av høringsuttalelser – utkast til ny forskrift om hold av pelsdyr", Brev til Landbruks- og matdepartementet, 29. november 2010.

Landbruks- og matdepartementet, Forskrift om hold av pelsdyr, 2011.

Dyrevernalliansen, Sertifiseringsordningen Farmsert, Fagnotat, 2011.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!