Mer om pels-seieren i Ap

Publisert 12.04.2011

Vi har intervjuet noen av Ap-politikerne som gjorde landsmøtevedtaket om avvikling av pelsdyroppdrett mulig. Bonden Sveinung Valle og Auf var blant dem som talte pelsdyrenes sak på landsmøtet.

Bonde Sveinung Valle holdt hovedinnlegget mot pels på Arbeiderpartiets årsmøte.

Bonde Sveinung Valle holdt hovedinnlegget mot pels på Arbeiderpartiets årsmøte.

Vi har intervjuet noen av Ap-politikerne som gjorde landsmøtevedtaket om avvikling av pelsdyroppdrett mulig. Bonden Sveinung Valle og Auf var blant dem som talte pelsdyrenes sak på landsmøtet.

Sveinung Valle er bonde og leder av Hordaland Arbeiderparti. På Aps landsmøte var det ham som holdt hovedinnlegget for å avvikle pelsdyroppdrett. 

Valle har tidligere vært statssekretær i Landbruks- og matdepartementet. Kjennskapen og tilknytningen til landbruket er det altså ingenting å si på.

Som medlem i redaksjonskomitéen på landsmøtet begrunnet Sveinung Valle flertallets syn før avstemningen: Pelsdyroppdrett bør avvikles. I innlegget sitt påpekte han at antall pelsdyrfarmer har blitt sterkt redusert de siste årene, og at Arbeiderpartiet bør være ærlig nok til å innse at dette uansett er en næring i solnedgangen. Han understreket også at når bønder ber ham om råd, advarer han mot å investere i pelsdyroppdrett.

Malin Lifvergren er leder av Oppegård Arbeiderparti i Akershus.  

Malin Lifvergren fra Akershus Arbeiderparti er mot pels.Malin Lifvergren fra Akershus Arbeiderparti arbeidet hardt for et vedtak om avvikling av pels.

Malin kjempet for å få Akershus Arbeiderparti til å vedta avvikling av pelsdyroppdrett før landsmøtet, og lyktes. Også på landsmøtet talte hun dyrenes sak. 

- Nå håper jeg at dere i Dyrevernalliansen får med flere partier på å si nei til pels, sier hun. - Jeg begynte å gråte da avstemningsresultatet kom. Jeg skrek av glede, forteller hun. Nå håper Lifvergren at saken får fremdrift.

Torgeir Micaelsen fra Buskerud er stortingsrepresentant og leder av Finanskomitéen.

Torgeir Micaelsen fra Buskerud Arbeiderparti arbeidet for at landsmøtet skulle fatte vedtak om avvikling av pelsdyroppdrett.Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen fra Buskerud Arbeiderparti arbeidet for at landsmøtet skulle fatte vedtak om avvikling av pelsdyroppdrett.

Han var med i redaksjonskomitéen på landsmøtet, og jobbet for et vedtak om avvikling av pelsdyroppdrett. Micaelsen sier at partiet nå må følge opp vedtaket. - Selv har jeg to hunder og er generelt glad i dyr. Dét er jeg ikke alene om her i landet, så dette tror jeg blir en viktig valgkampsak, smiler han. - Jeg var sikker på å vinne, og er glad og stolt. Dette måtte komme. Motstanden mot pelsdyroppdrett har fått større og større forståelse, sier han.


Tore Eikeland er leder av Auf Hordaland, og har engasjert seg i kampen mot pelsdyroppdrett i mange år.

Tore Eikeland fra Auf i Hordaland hadde kampen mot pelsdyroppdrett som hjertesak.Tore Eikeland, leder for Auf i Hordaland, kjempet mot pelsdyroppdrett i flere år før den avgjørende avstemningen i 2009.

- Jeg hadde et stort håp om å vinne, men ble målløs og lurte på om jeg var på riktig sted da resultatet av avstemningen var et faktum, forteller han.

Eikeland påpeker at han og meningsfellene internt i Arbeiderpartiet har jobbet med saken.

- Vi intensiverte innsatsen i forhold til landsmøtet for to år siden, sier han.

- Nå må regjeringen omsette vedtaket til praktisk politikk, og det skal Hordaland Arbeiderparti og Auf bidra til.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!