- Vi vil være dyrenes stemme på Stortinget

Publisert 10.09.2013

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har fått et mandat, og dermed Rasmus Hansson, på Stortinget. Vara er tidligere medarbeider i Dyrevernalliansen, Une Aina Bastholm, som forsikrer at dyrevelferd vil bli et prioritert område.

Une Bastholm (Foto: MDG)

Une Bastholm (Foto: MDG)

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har fått et mandat, og dermed Rasmus Hansson, på Stortinget. Vara er tidligere medarbeider i Dyrevernalliansen, Une Aina Bastholm, som forsikrer at dyrevelferd vil bli et prioritert område.

Bastholm har dyrevelferd som ekspertområde etter flere år som politisk rådgiver i Dyrevernalliansen, en hjertesak hun bragte med seg til MDG da hun gikk over i politikken.

- Dyrevern er en av hovdesakene til MDG, og mange har stemt på oss på grunn av dette. Dette tar vi alvorlig og vi vil være dyrenes stemme fra Stortingets talerstol, forteller Bastholm til Dyrevernalliansen.

De Grønne inne på Stortinget for første gang

MDG har gjort et historisk valg og er for første gang innvalgt på Stortinget. I Oslo fikk partiet 19.000 stemmer og på landsbasis nesten 79.000.

Til tross for dette kommer de bare inn med ett mandat, da partiet ikke nådde over sperregrensen som ligger på fire prosent.

Likevel er det av og til slik at vara kan møte i komiteer som kommer i tillegg til fagkomiteer, som Kontroll- og konstitusjonskomiteen eller kanskje finans, forteller Une Bastholm. Der kan det bli plass til henne. Uansett vil hun trolig bli en del av den utvidete stortingsgruppen.

Skal tale dyrenes sak

- Dyrevern er viktig både for meg og for Rasmus Hansson. Han er blant annet utdannet etolog (studiet av dyrs adferd, journ.anm.). Dyrevern er avhengig av enkeltmennesker, og der vil vi gjøre en forskjell, fremholder Bastholm.

Miljøpartiet De Grønne er klar for å bedre dyrevelferden. Fra venstre Knut Falk Qvigstad, Une Aina Bastholm og stortingsrepresentant Rasmus Hansson.Miljøpartiet De Grønne er klar for å
bedre dyrevelferden. Fra venstre:
Knut Falk Quistad, Une Aina Bastholm
og stortingsrepresentant Rasmus
Hansson. Foto: MDG.

- Vi ser nå at dette er en ny sak i politikken som debatteres på høyt nivå. Det blir en del av jobben til MDG på Stortinget å utvikle denne saken. Hun synes samtidig det er trist at noen av de enkeltpersonene som hittil har talt dyrenes sak på Stortinget nå forsvinner ut, som Torgeir Trældal (Frp).

- Hvordan blir dyrevelferd prioritert i forhold til klimasaken, som jo er den viktigste saken til MDG?

- Vi vil ta initiativ til en grunnleggende debatt om hvordan dyr holdes i landbruket. Dette er Rasmus og jeg enige om, forsikrer Bastholm.

- Påstanden fra dagens regjering om at Norge er "best i Europa" på dyrevelferd er feil. De fortsetter for eksempel å øke dyretettheten, blant annet for kylling. Dette viser at vi må ta en grunnleggende debatt. Her taler man med to tunger. Vi må prioritere, og en måte å få til dette på er at kjøtt må koste mer.

- Hvordan tror du det går med pelsdyrsaken nå som flertallet i den nye sammensetning er for pels?

- Subisidene kan forsvinne. Venstre og Frp kan være enige om dette, og jeg vet at flere i Høyre ønsker dette. Pelssaken har gitt viktig dokumentasjon av hva som foregår i dyreholdet, og MDG vil initiere en lignende debatt om kyllingindustrien.

- Hvordan ser du på en fremtidig arbeidsplass på Stortinget?

- Jeg gleder meg og er spent på de konkrete oppgavene, sier Une Aina Bastholm til Dyrevernalliansen.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!