Mattilsynet vil stoppe dyremishandling

Publisert 08.04.2015

Overtredelsesgebyr, samarbeid med politiet, registrering av dyremishandlere og stopp av subsidiene ved brudd på dyrevelferdsloven. Mattilsynet har i løpet av 2014 fått på plass nye ordninger som vil forebygge og stanse dyremishandling.

kyr på bås

Overtredelsesgebyr, samarbeid med politiet, registrering av dyremishandlere og stopp av subsidiene ved brudd på dyrevelferdsloven. Mattilsynet har i løpet av 2014 fått på plass nye ordninger som vil forebygge og stanse dyremishandling.

– Det høres byråkratisk ut, men dette er gode nyheter for dyrene! Disse endringene vil forebygge og stanse dyremishandling, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

1. Overtredelsesgebyr

Mattilsynet nå kan gi gebyr for dyremishandling. Dette gjelder saker som ikke er så alvorlige at de vil bli prioritert av politiet.

– Dette gjelder typisk saker der næringsutøvere har en økonomisk gevinst av å bryte dyrevelferdsloven. Et gebyr vil derfor være effektivt for å hindre nye lovbrudd, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

2. Samarbeid med politiet

Politiet og Mattilsynet har innledet samarbeid for å avsløre flere dyremishandlere. Politiets arbeid skal ledes av miljøkoordinatoren i hvert politidistrikt. Miljøkoordinatoren skal ha tett kontakt med Mattilsynet lokalt. Målet er oppklaring av flere dyremishandlingssaker.

Dyrevernalliansen har lenge jobbet for et dyrepoliti spesialisert på dyremishandling. Den nye ordningen er et skritt i riktig retning, og vi jobber nå videre for et dyrepoliti integrert i vanlig norsk politi.

Les også: Dyrepoliti endelig i Norge 

3. Registrering av dyremishandlere

Har du begått grov dyremishandling, kan Mattilsynet forby deg å holde dyr. Det samme kan domstolene.

Problemet er bare at hittil har ingen hatt noen oversikt over disse forbryterne. Derfor har de kunnet skaffe seg dyr på nytt, uten at myndighetene vet noe.

Fra 2014 inngikk Mattilsynet samarbeid med Lovdata. Nå blir alle som er ilagt aktivitetsnekt registrert, og kan derfor kontrolleres av Mattilsynet.

Dyrevernalliansen tok initiativ til et slikt register i 2009. Muligheten til registreringen ble da lovfestet.

Les også: Dyremishandling skal registreres av Mattilsynet

4. Stopp i produksjonstilskudd

Synes du det er rettferdig at bønder som bryter dyrevelferdsloven skal få statsstøtte?

Hittil har bønder fått produksjonstilskudd på tross av dyremishandling. Dyrevernalliansen har arbeidet politisk i mange år for å stanse de uetiske utbetalingene.

I 2014 inngikk Mattilsynet avtale med Landbruksdirektoratet. Bønder som bryter dyrevelferdsloven og forskrifter om dyrevelferd, skal nå miste produksjonstilskuddet sitt.

– Dette er på tide. Dyremishandling bør ikke lønne seg, sier Kleveland.

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, Årsrapport, 2014.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!