Helga Pedersen: Et raskt vedtak om avvikling er viktig

Publisert 21.04.2013

Det er viktig at et endelig stortingsvedtak om nedleggelse av pelsnæringen kommer raskt. Det mener nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

Ap landsmøte 2013 Helga Pedersen ©Katrine Trydal

Helga Pedersen tok imot brosjyrer og sjokolade fra Dyrevernalliansen, før hun gikk inn og stemte for nedleggelse av pelsnæringen på årets landsmøte. Foto: Katrine Trydal

Det er viktig at et endelig stortingsvedtak om nedleggelse av pelsnæringen kommer raskt. Det mener nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

– Det er jo derfor vi har gjort dette vedtaket to ganger fordi det har vært årelang diskusjon om pelsnæringens fremtid. Det er ingen god situasjon for næringen med denne usikkerheten. Det berører i  tillegg til dyr også de menneskene det gjelder, sier Pedersen.
 
Hun har ledet programkomiteens arbeid og er svært godt fornøyd med at partiet nå har vedtatt å programfeste en avvikling av pelsnæringen innen 2018.

– Vi  har vært opptatt av at isteden for å seigpine næringen med endeløse evalueringer og diskusjoner, så vil vi avvikle næringa på en styrt måte og sørge for at samfunnet stiller omstillingsmidler  til rådighet.
 
- Hvor viktig blir det for Arbeiderpartiet å sette seg til forhandlingsbordet med Senterpartiet i inneværende periode?
 
– Det er jo en viktig sak som også landsmøtet har gjort to vedtak på. Så vet vi at i dette spørsmålet er det ulike syn i regjeringen, og vi vil selvfølgelig gjøre det vi kan for å få gjennom slag for vårt syn.
 
- Er du redd for at denne saken kan bli liggende i årevis?
 
- Jeg tror ikke jeg skal spekulere i det. Nå har landsmøtet gjort sitt vedtak og vi som sitter i storting og regjering skal selvfølgelig gjøre det vi kan for at det skal bli virkelighet.
 
- Er dere avhengig av at pelsutredningen skal komme først?
 
– Jeg har ikke oversikt om hvor denne utredningen ligger. Men når vi forhåpentligvis har vunnet valget i september får vi gå inn i regjeringsforhandlinger med det vi har av kunnskap til da. Har vi rapporten på bordet er det fint, og har vi det ikke forhandler vi med at annet kunnskapsgrunnlag. Vi vil uansett ha vårt landsmøtevedtak inn i de samtalene.
 
Pelssaken er en av de sakene der SV og Arbeiderpartiet møter sterk motstand fra regjeringspartneren Senterpartiet. Flere av disse sakene blir tatt til forhandlingsbordet på toppnivå i regjeringen, der partilederne møtes i det såkalte underutvalget. Helga Pedersen kan ikke svare på om pelssaken er på vei dit.
 
– Det har jeg ikke lyst til å spekulerer noe rundt. Det er partiledernes suverene rett å diskutere det de synes er riktig å diskutere der til enhver tid.
 
- Innebærer denne avgjørelsen av Ap vil bli mer aktive på feltet dyrevelferd for øvrig?
 
– Ja, vi ser nok et større engasjement i partiet på det området. Vi har foreslått formuleringer om reisetid til slakterier der vi åpner for mer bruk av mobile slakterier for å sikre at dyra skal ha kort reisevei til slakteriet og ha et godt liv helt frem til når de blir slakta.

 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!