Seier! Statsstøtte til pels fjernes

Publisert 15.05.2015

Regjeringens forslag om å kutte statsstøtte til pelsnæringen har gått gjennom! Historisk seier, sier Dyrevernalliansen. Dyrevernalliansen takker medlemmer og sponsorer for støtte til seieren, som kom etter 14 års kamp.

copy-of-sylvi-listhaug-og-live-kleveland--kutter-pelssubsidier.jpg

Regjeringens forslag om å kutte statsstøtte til pelsnæringen har gått gjennom! Historisk seier, sier Dyrevernalliansen. Dyrevernalliansen takker medlemmer og sponsorer for støtte til seieren, som kom etter 14 års kamp.

– Det har vært noen utrolig spennende dager. Nå kan alle som er glad i dyr puste lettet ut, sier informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Hun betegner resultatet av jordbruksavtalen som en historisk seier for dyrevern i Norge.

Bondelaget har godtatt statens tilbud i jordbruksforhandlingene. Befolkningen trenger derfor ikke lenger å gi av sine skattekroner til en næring som de fleste vil ha avviklet. Dyrevernalliansen har arbeidet for å fjerne fôrfraktstøtten i 14 år og vil takke Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp). 

– Dette viser at både regjeringen og bøndene innser at pelsdyrindustrien er en marginal del av norsk landbruk. Nordmenns skattepenger bør gå til noe samfunnsnyttig, og det er ikke pelsdyroppdrett, påpeker Kleveland.

Hun viser til medlemmer og sponsorer som har gjort den langvarige kampen mulig.

En uønsket næring

68 prosent av landets befolkning vil avvikle norsk pelsdyroppdrett, hvor rev og mink sitter i trange nettingbur hele livet.

– Det skulle bare mangle at nordmenn ikke skal bli tvunget til å subsidiere en næring flertallet ikke vil ha, sier Kleveland.

Fremskrittspartiet har lenge hatt dette standpunktet, som er programfestet. Venstre, SV og MDG har lenge jobbet for å avvikle både subsidiene og næringen. 

I 2014 gikk over 40 millioner kroner av skattebetalernes penger til pelsdyroppdrett, fordelt på kun 262 farmer. Støtte til fôrfrakt er det største tiltaket med rundt 18 millioner kroner.

Pelsdyroppdrett er ikke matproduksjon, og over 98 prosent av pelsen går til eksport.

– Pelsdyrnæringen sier selv at de er den mest lønnsomme næringen i landbruket, men krever likevel millioner i særtilskudd. Det er klart dette er urimelig, sier Kleveland.

Dyrevernalliansen støtter et bærekraftig og sunt landbruk hvor dyrevelferd står i fokus.

– Norsk landbruk bør heller få subsidier for å produsere mer norsk og bærekraftig mat, ikke eksportere luksusvarer, sier Kleveland.

Uten langvarig støtte fra Andenæsgruppen, Andenergy, Stordalen Foundation og våre medlemmer, ville det vært umulig å oppnå denne type resultater for dyrene.

Dyrevernalliansen takker medlemmer og sponsorer som har gjort seieren mulig!

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!