Dyrepoliti er fullt mulig å få til i Norge

Publisert 29.08.2014

Djurskyddspolisen i Stockholm sørger for at mishandling og vanskjøtsel av dyr nå etterforskes istedet for at sakene blir henlagt, sier den norske politistudenten Mia Jøms. 

Dyrepoliti fungerer i Sverige, der det kalles Djurskyddspolisen.

Mia Jøms har hospitert hos Djurskyddspolisen, og tatt med seg gode erfaringer hjem til Norge. 

Djurskyddspolisen i Stockholm sørger for at mishandling og vanskjøtsel av dyr nå etterforskes istedet for at sakene blir henlagt, sier den norske politistudenten Mia Jøms. 

Jøms er i ferd med å avslutte politihøyskolen, og har hospitert hos dyrepolitiet i Stockholm, med økonomisk støtte fra Dyrevernalliansen. Hun mener at et tilsvarende dyrepoliti i Norge  vil kunne løse mange problemer.

Frp vil ha dyrepoliti

altJan Arild Ellingsen fra Frp vil gjerne ha dyrepoliti i Norge.

Flertallet i Fremskrittspartiet ønsker å få et dyrepoliti, men det er ikke iverksatt noe bevegelse på regjeringsnivå. Dyrevernalliansen jobber for å få iverksatt arbeidet. Jan Arild Ellingsen i Justiskomiteen er blant dem som ønsker et dyrepoliti i Norge.

- Vi ser at mulighetene for et dyrepoliti i Norge stadig styrkes. Fokuset har økt, og fler og fler vil ha et dyrepoliti i dag. De ser verdien og nødvendigheten for å få det på plass, og er ikke fornøyd med den ordningen vi har i dag.

Hvorfor er det så viktig med et dyrepoliti?

- For meg er det viktigste at hvis vi etablerer et dyrepoliti så øker fokus på de alvorlige mishandlingssakene. Mattilsynet som i dag har ansvaret, har en helt annen status enn det politiet har, derfor vil det tydeliggjøre alvorlighetsgraden om politiet gjør det.

Det går i riktig retning

Frp har programfestet at dere vil ha et dyrepoliti i Norge, men foreløpig har ingenting skjedd. Hva er det det står og faller på?

- Fremskrittspartiet har vært tydelige på at vi lenge har ønsket et dyrepoliti i Norge. Men vi må ha de andre partiene mer med på dette slik at vi kan starte opp rimelig raskt.

Det går på politisk vilje. Stortinget gjør det Stortinget vil, såfremt de har flertall. Jobben vår er å få et flertall her slik at vi kan starte prosessen med å få et dyrepoliti etablert.

Men vinden blåser her i retning av å få på plass et dyrepoliti, og vi ser at muligheten for at vi får et dyrepoliti her i Norge stadig styrkes, sier Ellingsen.

Høyre skeptiske

Høyre sitter i regjering med Fremskrittspartiet. Et dyrepoliti i Norge har ennå ikke vært vurdert av Høyre, og justispolitisk talsmann fra Høyre Anders B. Werp er foreløpig skeptisk.

- Vi i Høyre er opptatt av dyrevelferd og dyrevern. Men isteden for å opprette et eget dyrepoliti, må vi se på de ordningene som allerede finnes med Mattilsynet og andre lokale tiltak.

Vi er et lite land, spesielt i forhold til USA. Der borte er det viktig med et dyrepoliti lokalt. Her i Norge synes vi at det er riktigere å se på de ordningene som er, og hvis de ikke fungerer må vi jobbe med å styrke dem. 

Realistisk med et dyrepoliti i Norge

Mia Jøms erfarte på sin studietur at Djurskuddspolisen er veldrevet og effektiv. Hun tror heller ikke dette vil være for ressurskrevende å innføre i Norge.

- Jeg mener dette er høyaktuelt å få til i Norge. Og jeg håper vi kan få til et pilotprosjekt med et dyrepoliti i Oslo. Dette vil også kunne bidra til å forebygge eller avdekke annen kriminalitet fordi det ofte er en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Blir disse sakene etterforsket vil det ha en samfunnsgevinst på flere plan.

Dyrevernalliansen vil fremover fortsette å arbeide for opprettelsen av et norsk dyrepoliti etter svensk modell. Målet er at rapporten fra Mia Jøms kan vise norske politikere hvordan et dyrepoliti kan organiseres, og hva det kan oppnå.

Last ned dyrepolitirapporten her

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!