44 millioner i subsidier til pelsoppdrett

Publisert 13.05.2012

Staten bruker årlig rundt 44 millioner kroner i subsidier til pels. Dyrevernalliansen krever stopp i statsstøtten til pelsdyrnæringen.

Pelsdyr i bur på pelsdyrfarm

Mens politikerne krangler om hva som skal stå i Landbruksmeldingen om pelsdyroppdrett, sitter det over en million pelsdyr i bur på norske pelsfarmer, kun for å bli klær.

Staten bruker årlig rundt 44 millioner kroner i subsidier til pels. Dyrevernalliansen krever stopp i statsstøtten til pelsdyrnæringen.

Oppdatering, juni 2015: Seier! I jordbruksavtalen 15. mai 2015 ble Bondelaget og regjeringen enige om å kutte fôrfraktstøtten til pelsdyrnæringen for budsjettåret 2016. Dette ble vedtatt i Stortinget 17. juni. Fôrfraktstøtten var på 17,8 millioner kroner i 2015. Pelsdyrnæringen vil heretter få omtrent 22 milllioner kroner i statsstøtte. Les mer om seieren.

I 2011 subsidierte den norske stat pelsdyrnæringen med 44 millioner kroner. Det viser ferske tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. Med omtrent 300 farmer, er dette et betydelig støtteapparat for pelsoppdretterne.

Støtten fordelte seg over flere forskjellige tiltak. Den største posten, 23,2 millioner, var støtte til pelsdyrfôrlag. Det vil si støtte til produksjon og transport av pelsdyrfôr, fordi dette er dyrere i Norge enn på verdensmarkedet.

12,8 millioner var støtte til avløserordning, altså ferie og fritid for pelsdyroppdretterne.

1,6 millioner var fylkesvis investeringsstøtte fra Innovasjon Norge.

6,4 millioner var fylkesvise BU-midler (bygdeutvikling) i form av rentestøttet lån.

– Dyrevernalliansen mener det er uakseptabelt at regjeringen bruker av skattebetalernes penger til å opprettholde pelsdyrnæringen. Selv om summene til investeringer er små, er det likevel skandaløst at staten fortsatt bidrar til oppstart av nye pelsdyrfarmer, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

 

  Vis kilder Skjul kilder

Kilde:

- Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), Budsjettstøtte til og fra pelsdyrnæringa, Rapport, 2012.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!