Etisk og dyrevennlig mat

Publisert 17.03.2012

Dyrevernalliansen arbeider for et dyrevennlig næringsliv med godt utvalg av dyrevennlige produkter. Samtidig påvirker vi regjering og Storting for en grønnere matpolitikk, som tar hensyn til dyrevelferd.

Mat vegetar 1

Et vegtarisk kosthold er bra både for dyr, miljø og din egen helse.

Dyrevernalliansen arbeider for et dyrevennlig næringsliv med godt utvalg av dyrevennlige produkter. Samtidig påvirker vi regjering og Storting for en grønnere matpolitikk, som tar hensyn til dyrevelferd.

Din rolle som forbruker

Som forbruker har du rett til å velge hvilke matvarer du legger i handlekurven. Men valgene dine blir påvirket, uten at du alltid merker det: Reklame, hylleplassering, prissubsidier og tollsatser – alt er på plass for å få deg til å velge konvensjonelt produsert kjøtt, egg og melk.

Samtidig får du sjelden anledning til å se hvordan maten produseres. Hvor mange ganger har du for eksempel besøkt et burhønsanlegg, eller kikket inn i gasskammeret der grisene bedøves?

Prisen du betaler, er med på å finansiere matproduksjonen. Hvis du for eksempel velger egg fra burhøns, støtter du dette dyreholdet.

Fakta om eggproduksjon, burhøns og frittgående høns

Fakta om gåselever og foie gras
 

Samarbeid med dagligvarehandelen og storhusholdninger

Dyrevernalliansen arbeider for å bidra til at dagligvarehandel, hoteller og lignende skal tilby varer som er produsert med best mulig dyrevelferd. Varer med spesielt dårlig dyrevelferd arbeider vi for å fase ut av markedet, for eksempel egg fra burhøner og gåselever.

Samtidig arbeider vi for å øke tilgjengeligheten til dyrevennlig mat, for eksempel egg fra økologiske og frittgående høner.

Vårt arbeid har bidratt til endringer hos store næringslivsaktører. Rema 1000 selger for eksempel ikke lenger egg fra burhøner, og Choice hotels har sluttet å servere gåselever.
 

Spis mindre kjøtt

Både av hensyn til dyrene, miljøet og helsen er det positivt å spise mindre kjøtt. Dyrevernalliansen arbeider derfor for redusert kjøttkonsum og økt satsing på grønn mat.

Vi samarbeider med Grønn hverdag og Fremtiden i våre hender om initiativet Kjøttfri mandag.

Les også: Kjøttfri mandag
 

En grønnere matpolitikk

Politisk arbeider Dyrevernalliansen blant annet for at staten skal slutte å bidra til subsidieringen av kjøttreklame.

Vi mener at matpolitikken bør sees i sammenheng med hensynene til dyr, helse og miljø.

Disse innspillene har vi blant annet gitt til regjeringen i forbindelse med utarbeidelse av ny landbruksmelding.


 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!