Kjøttforbruket i Norge må ned

Publisert 23.06.2014

Å få kjøttkonsumet ned burde være et av de viktigste temaene for dagens politikere, men det ties ihjel.

Et vegtarisk kosthold er bra både for dyr, miljø og din egen helse.

Et vegtarisk kosthold er bra både for dyr, miljø og din egen helse.

Å få kjøttkonsumet ned burde være et av de viktigste temaene for dagens politikere, men det ties ihjel.

FNs klimarapport og kjøttfri mandag 

FNs klimarapport viser at fjoråret var jordklodens sjette varmeste i moderne tid. Rapportens klare konklusjon er at klimaendringene går mye fortere enn først antatt. Verdens matproduksjon – spesielt kjøttproduksjonen – er en av hovedgrunnene. Denne fremtiden nærmer seg. Det haster med å sette i gang tiltak for å redde planeten vår. Å få kjøttkonsumet ned burde være et av de viktigste temaene for dagens politikere, men det ties ihjel. At dette ikke er en del av den politiske debatten er oppsiktsvekkende. Hvorfor ble Heikki Holmås (SV) sitt forslag om kjøttfri mandag på Stortinget avfeid nesten uten en ordentlig debatt? Hvorfor tier de folkevalgte?

altVi spiser for mye kjøtt i Norge. Vi har faktisk aldri spist så mye kjøtt som nå – 80 kilo kjøtt i året per person. Foto: iStock 

Kjøttkonsumet i Norge

Vi spiser for mye kjøtt i Norge. Vi har faktisk aldri spist så mye kjøtt som nå – 80 kilo kjøtt i året per person. I India er det tilsvarende tallet kun 3 kilo. Storfe, sau og geit bidrar med 90 prosent av utslippene fra husdyrproduksjon. Industrielt landbruk produserer metan og lystgass som spiser opp atmosfæren vår. Det er også her dyrene har det verst.

Vi har fortsatt en landbrukspolitikk som støtter opp om økt kjøttforbruk. Forbrukerne trenger informasjon og gode valgmuligheter.

Grønn skattekommisjon og norsk kjøttforbruk

altRegjeringen Solberg har så vidt nevnt miljø i sin regjeringserklæring, og det står ingenting om dyrevelferd. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix/SMK Regjeringen Solberg har så vidt nevnt miljø i sin regjeringserklæring, og det står ingenting om dyrevelferd. Høyre og Fremskrittspartiet viser ingen interesse i å investere i det viktigste - fremtiden vår. Men Regjeringen har annonsert en grønn skattekommisjon. Hva det innebærer er usikkert, men å overse FNs klare budskap om kjøttindustriens klimapåvirkning vil være et hån mot verdenssamfunnet.

Regjeringen har denne våren vist vilje og evne til å snu i bestemte saker etter press fra media og enkeltmennesker. Kanskje det ikke er så håpløst likevel?

Dyrevernalliansen jobber for politisk fokus på vårt høye kjøttkonsum. Dette er ikke kun et spørsmål for enkeltmennesket, men om samfunnet vårt – og vår fremtid. Vi er nødt til å jobbe for et lavere kjøttforbruk, for dyrene, helsen og miljøet. 

  Vis kilder Skjul kilder

Fremtiden i våre hender, Livsløpsgrillen, Arbeidsnotat, URL: framtiden.no, Februar 2013.

Dette kan du gjøre:

  • Begynn med en kjøttfri dag et par ganger i uka. 
  • Bruk internett. Google litt, og du finner du masse gode tips og oppskrifter.
  • Vær stolt av deg selv! For hvert måltid der du velger vegetarisk i stedet for kjøtt, har du gjort et godt valg både for din egen kropp, for et dyr, for miljøet, og mest sannsynlig for lommeboka di!

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!