Grønne grilltips

Publisert 18.06.2015

Har du lyst til grille, men mangler inspirasjon? Vi gir deg gode vegetariske grilltips! Her får du oppskrift på grillspyd med marinade, snadderburger og tips til grønnsaker som egner seg på grillen.

Vegetariske grillspyd

Grillspyd med tofu og grønnsaker er godt på grillen

Har du lyst til grille, men mangler inspirasjon? Vi gir deg gode vegetariske grilltips! Her får du oppskrift på grillspyd med marinade, snadderburger og tips til grønnsaker som egner seg på grillen.

Marinerte vegetariske grillspyd

En sikker vinner på grillen er grillspyd med grønnsaker, tofu og marinade: Finn frem favorittgrønnsakene dine, som for eksempel sopp, squash, løk, oliven, cherrytomater og tofubiter i omtrent samme størrelse og tre dem på spyd. Så skal de marineres i 30-60 min, for eksempel i en pose med ziploc, før de legges på grillen.

Pensle gjerne på ekstra marinade og olje før og under grilling, spesielt på tofuen som ellers lett kan sette seg fast. Marinaden kan kjøpes ferdig eller du kan lage selv. Grilles i 6-7 minutter på hver side.

Vil du lage marinaden selv, er denne enkel og god:

1 dl olivenolje
2 fedd finhakket hvitløk
0,5 ts sukker
saften av en halv lime
0,5 ts cayennepepper/1 ts dijonsennep
salt og pepper etter smak

Smak deg frem og tilsett ingredienser etter ønske for mer spicy, syrligere eller søtere marinade.

Snadderburger

altDisse store soppene kan bli til saftige, smaksrike hamburgere. Du finner dem i de fleste større matbutikker.Fjern stilken på portobellosopp og marinér soppen, gjerne i flere timer eller over natten, i ønsket marinade. Legges hel på grillen. Portobellosoppen gjør seg for eksempel som fyll i en deilig hamburger sammen med tomat, bladsalat, løk og guacamole.

Grønnsaker

Asparges penslet med olivenolje, salt og lime blir nydelig på grillen. Det samme gjelder squash og aubergine skåret i tykke skiver med olivenolje, salt og pepper. Grilles til det er gyllent.

Foliebakte grønnsaker gjør seg også til grillmåltidet. Paprika, løk, squash, søtpotet, gulrøtter - prøv deg fram med dine favoritter. Pakk det inn i aluminiumsfolie sammen med litt god olje, friske urter, hvitløk (gjerne hele fedd) eller ingefær. Steketiden varierer etter størrelsen på grønnsakspakken.  

Vegetariske pølser og hamburgere

For en kjapp løsning selger stadig flere matbutikker hamburgere og pølser som er helt kjøttfrie. Agurkmiks og sprøstekt løk er godt tilbehør til pølsene.

Dessert

Det fins knapt en enklere dessert enn grillet banan. Skjær et snitt på langs på bananen, fyll med for eksempel sjokolade, og pakk den inn i aluminiumsfolie. Grilles til bananen er myk (ca 15 minutter). Om du vil kan du drysse på hakkede nøtter eller ha oppi noen friske blåbær når den er ferdiggrillet.

Ananas, fersken, mango, papaya og eple er andre frukter som smaker godt grillet.

For miljøet

Tips: dropp engangsgrillen og bruk for eksempel bøttegrill så sparer du miljøet også.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!