Slik hjalp vi dyrene i 2015

Publisert 01.01.2016

Dette oppnådde vi i 2015. Dyrevernalliansen takker deg som er venn og samarbeidspartner for et år fylt av suksess. Les her om fremgangen du har bidratt til, og gled deg over at verden har blitt et bedre sted!

Revemor og revevalp

Dette oppnådde vi i 2015. Dyrevernalliansen takker deg som er venn og samarbeidspartner for et år fylt av suksess. Les her om fremgangen du har bidratt til, og gled deg over at verden har blitt et bedre sted!

Gjennomslag for dyrepoliti

Første gladnyhet kommer allerede i januar: Daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) lanserer prøveordning med dyrepoliti.

I mai blir det klart at prøveordningen er i samsvar med Dyrevernalliansens råd. Det nye dyrepolitiet starter opp i Sør-Trøndelag i august. I november fastslår Stortinget at prøveordningen skal utvides til å omfatte også Rogaland.

Les også: Seier! Dyrepoliti i Norge

Halve statsstøtten til pels fjernes

I mai kommer tiårets største seier for dyrene: Fôrfraktstøtten til pels på 18 millioner kroner fjernes av regjeringen!Sylvi Listhaug (Frp) og Live Kleveland i Dyrevernalliansen etter at statsstøtten til pelsdyrnæringen ble halvert.Daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen etter at regjeringen bestemte å halvere statsstøtten til pelsdyrnæringen. Kleveland karakteriserte nyheten som et gjennombrudd i arbeidet mot statlig støttet dyremishandling.

Dette betyr at halvparten av subsidiene til pelsnæringen blir borte med et pennestrøk fra og med 2016.

Vedtaket oppfyller Fremskrittspartiets partiprogram, som fastslår at statsstøtten til pels skal fjernes. Dyrevernalliansen fikk gjennomslag for dette i 2009, med hjelp fra FpU.

2016 blir det første året pelsdyrnæringen må klare seg uten fôrfraktstøtte.

Les også: Seier! Statsstøtte til pels fjernes

Dagligvarebransjen engasjerer seg

I juni kunngjør Dyrevernalliansen at vi innleder samarbeid med REMA 1000. Hovedfokus er de mest industrialiserte dyreproduksjonene: Kylling og gris. Samarbeidet betyr at vi skal hjelpe REMA 1000 å innføre konkrete forbedringer for dyr.

Dette er første gang en norsk dagligvarekjede innleder samarbeid med en dyrevernorganisasjon.

Les også: Dyrevernalliansen og REMA 1000 innleder samarbeidLive Kleveland, Havva Kara i REMA 1000 og Marianne Kulø i Dyrevernalliansen med inngått samarbeid.Informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen, sjef for miljø og ansvarlige innkjøp i REMA 1000, Havva Kara, og fagleder Marianne Kulø i Dyrevernalliansen, er alle glade for at REMA 1000 kun selger egg fra frittgående og økologiske høner. 

Strengere regler for dyreforsøk

Midt på sommeren innføres et nytt og strengere regelverk for bruk av dyreforsøk. Dyrevernalliansen har arbeidet i flere år for fortgang i saken.

Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag, oppnevnes av Mattilsynet som nasjonal ekspert for alternativer til dyreforsøk. Krag skal hjelpe Mattilsynet med faglig ekspertise når de avgjør om dyreforsøk skal tillates eller ikke.

Les også: Dyrevernalliansen hindrer smertefulle dyreforsøk

Mishandlede dyr får leve

Når Mattilsynet redder et vanskjøttet eller mishandlet dyr fra en uegnet eier, kan eieren bestemme om dyret skal leve eller dø. I august kunngjør Landbruks- og matdepartementet at "avlivningsparagrafen" fjernes. Dyrevernalliansen har arbeidet for å endre bestemmelsen helt siden den ble innført.

Les også: Seier mot dyremishandling: Avlivningsparagrafen fjernes!

Politisk aksept for kjøttkutt

I september blir det klart at Oslo bystyre går inn for en kjøttfri dag i uken i alle kommunens kantiner. Dette var en av Dyrevernalliansens to hovedsaker ved lokalvalget tidligere på høsten.

Miljøpartiet De Grønne støttet denne idéen, som de altså får gjennomslag for i samarbeidsavtalen med Arbeiderpartiet og SV.Leder Rasmus Hansson og rådgiver Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne støtter en kjøttfri dag i uken.Leder Rasmus Hansson og rådgiver Une Aina Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG) støtter en kjøttfri dag i uken.

Les også: Vegetar hver uke i Oslo

Flere med på dyreetisk næringsliv

Over 400 merkevarer tar nå dyreetiske valg etter dialog med Dyrevernalliansen eller våre internasjonale samarbeidspartnere. Vi er i kontinuerlig dialog med næringslivet, og erfarer stor interesse for dyrevelferd.  

I løpet av 2015 blir 26 nye kosmetikkmerker fri for dyretesting. 25 nye merker slutter å bruke ull fra sauer som har blitt utsatt for mulesing, og 11 nye merker blir pelsfrie. Totalt begynner 62 nye merker å ta hensyn til dyrevelferd i 2015! 

Les også:

Ikke testet på dyr

Pelsfri mote

Ull uten mulesing

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!