Slik hjalp vi dyr i 2018

Publisert 27.08.2019

Tusen takk til deg som er fadder, medlem, sponsor eller giver! Du gir dyrene en bedre fremtid.

rev ute i snøen

I 2018 ble det endelig ble bestemt at pelsdyrnæringen i Norge skal avvikles. Vi har aldri vært nærmere målet, men likevel kan vi ikke ta seieren på forskudd. Kampen er ikke over før siste farm er stengt. 

rayhennessy - Fotolia

Tusen takk til deg som er fadder, medlem, sponsor eller giver! Du gir dyrene en bedre fremtid.

Sammen har vi skapt store endringer i løpet av året. Her kan du lese om noen av dem.

Pelsavvikling vedtatt

altPolitisk rådgiver Martine Lie og kommunikasjonsleder Live Kleveland tok med kake til Venstre-leder Trine Skei Grande for å takke på vegne av pelsdyrene. Foto: I.PedersenEn mørk vinterkveld i januar 2018 kom den store nyheten: Venstre hadde fått gjennomslag i regjeringsforhandlingene for avvikling av pelsdyroppdrett! Dyrevernalliansen har sammen med våre støttespillere arbeidet
politisk for en avvikling av pelsdyroppdrett i over 15 år.

22. november 2018 var nok en merkedag for alle dyrevenner; da tok regjeringen det et skritt videre og la frem selve lovforslaget om forbud mot pelsdyroppdrett.

Likevel er det fortsatt usikkerhetsmomenter knyttet til saken. Avviklingen vil ikke være fullført før etter neste stortingsvalg, og avviklingsplanen vil være avhengig av støtte fra Arbeiderpartiet eller SV i Stortinget. I desember 2018 saksøkte også fem pelsdyroppdrettere staten på grunn av regjeringens vedtak om å avvikle pelsdyroppdrett.

Det er helt klart at vi ikke kan ta seieren på forskudd. Sammen med våre faddere og givere fortsetter vi å kjempe for å nå målet om en ansvarlig avvikling. Vi gir oss ikke før siste farm er stengt. Nå håper vi på en effektiv høring og et endelig stortingsvedtak allerede i 2019.

Dyrevernmerket lansert 

altHovelsrud gård var blant de første som ble tildelt Dyrevernmerket. På denne gården mener de det er viktig å gi kyllingene et liv verdt å leve. Foto: I.Pedersen Etter intensivt arbeid i over ett år var nyheten endelig klar til å lanseres; Dyrevernmerket – Norges første matmerke for dyrevelferd. 

Gjennom merkeordningen ønsker vi å bidra til et landbruk der god dyrevelferd lønner seg for bonden.

Dyrevernmerket høster ros og vekker debatt – det er vi glade for! Vi har allerede fått mange henvendelser fra bønder som gjerne vil være med på merkeordningen. De neste årene vil vi sammen med våre faddere og givere jobbe for å gi mulighet for griser, verpehøner, laks og kjøttfe i ordningen. 

Når du velger mat merket med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet.

Dyrepolitiet sprer seg

altNå skal dyrepolitiet utvides til hele landet! Foto: IStockFå saker engasjerer våre støttespillere mer enn dyrepoliti. På grunn av våre fantastiske faddere og givere har vi virkelig fått resultater av alt arbeidet: I 2018 ble det bestemt at dyrepolitiet skulle utvides til hele landet!  

Sør-Trøndelag var første fylke som innførte et prøveprosjekt med dyrepoliti. I 2018 ble pilotprosjektet avsluttet, og ordningen med dyrepoliti videreføres. I sluttrapporten sto det å lese: 

«Samarbeidet mellom politiet og Mattilsynet er kraftig forbedret, saksgangen går fortere og bevissikringen er blitt langt bedre. I tillegg er det utarbeidet tiltakskort og rutiner slik at ansatte i de to etatene vet hva de skal gjøre for best mulig oppfølging og bevissikring i dyrevelferdssaker. Dette har også ført til strengere straffepåstander i retten.»

Sammen med våre medlemmer og givere fortsetter vi arbeidet for at dyrepolitiet skal bli en nasjonal suksess. 

Næringslivet – stadig mer dyreetisk

altDagligvarekjeder har et stort ansvar for dyrevelferd. Her er fagleder i Dyrevernalliansen, Marianne Kulø, med Bjart Pedersen, fagsjef for bærekraftig handel i Norgesgruppen. Foto: I. PedersenOver 700 merker og selskaper tar nå dyreetiske hensyn etter dialog med Dyrevernalliansen eller våre internasjonale samarbeidspartnere. I løpet av året har vi fått 23 nye merker på pelsfri liste, 52 nye merker tok avstand fra dyretesting og 8 nye merker garanterte at de er fri for mulesing.  

Buregg fases også stadig ut flere plasser. Siden 2012 har REMA 1000 og Meny vært de eneste dagligvarekjedene i Norge som ikke selger egg fra høner i bur. I 2019 vil også Norgesgruppen fase ut buregg fra sine butikker. I fremtiden vil det altså heller ikke selges buregg hos Meny, Kiwi, Jacobs, Spar, eller Joker.

Kraftig velferdsløft for kyllingene

altVeterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell, med Hubbard-kyllinger. Foto: I.L.HaugeI februar kom en ny og friskere kyllingrase på markedet: Hubbard. Det skjedde etter to års samarbeid mellom Dyrevernalliansen og Rema 1000 for å bedre dyrevelferden i deres kyllingproduksjon. Hubbardkyllingen har det bedre; den vokser langsommere og har en sunnere kroppsbygning. I motsetning til vanlig industrikylling, er Hubbardkyllingen aktiv og orker å løpe, flakse, leke og vagle seg. Kort sagt, gjøre slikt som kyllinger liker å gjøre. 

Denne kyllingen representerer et veiskille for dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon – Remas valg beviser at det er mulig å produsere kylling med saktere vekst og bedre velferd enn Ross 308. 

Hubbard er en fugl med sunnere kropp og et bedre liv enn vanlig industrikylling.

Dette er effektivt dyrevernarbeid; vi hjelper mange individer på én gang. Hubbardprosjektet hjelper 10–15 millioner av de 65 millionene norske industrikyllingene som drettes opp hvert år. 

Dyrevernalliansens mål er å hjelpe dyrene som trenger det aller mest. Våre faddere og givere sørger for at ufattelig mange individer får et bedre liv.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!