Slik hjalp vi dyr i 2017

Publisert 01.09.2018

Tusen takk til deg som er fadder, medlem, sponsor eller giver! Din hjelp gir dyrene en bedre fremtid. 

Glad utegris på Grøndalen gård

Griser elsker å være ute og rote i jorda. Takket være Dyrevernalliansens faddere, medlemmer og givere, har vi mulighet til å jobbe for at flere griser skal få være ute og utforske verden.

Foto: Iselin Hauge

Tusen takk til deg som er fadder, medlem, sponsor eller giver! Din hjelp gir dyrene en bedre fremtid. 

Dyrevenner som deg har skapt store endringer i løpet av året. Her kan du lese om noen av dem.

Burhøner fases ut

altKommunikasjonsrådgiver Kaja Efskind og veterinær Julie Grell på gårdsbesøk hos økologiske verpehøns. Eggene fra disse hønene leveres blant annet til Meny.

Takket være deg, vil burhøns bli historie. Kiwi, Spar og Joker faser ut salg av buregg i løpet av 2019. Meny ble burfrie allerede i 2013.

– Vi har nå besluttet å gjennomføre en markedstilpasning på bakgrunn av trender i markedet og ønsker fra forbrukerne. Dette, sammen med dialogen vi har hatt med Dyrevernalliansen over tid, gjør oss trygge på at det nå er riktig å si nei til egg fra burhøns, sier Helle Tollehaugen, kategorisjef i NorgesGruppen. 

De fire butikkjedene representerer 40 prosent av dagligvaremarkedet, og 33 prosent av eggene deres har hittil vært fra burhøner. Omleggingen fører til at 87 bønder må legge om fra burhøner til frittgående.

I tillegg har Rema 1000 for lengst sluttet å selge egg fra burhøner. Det skjedde i 2012, etter dialog med Dyrevernalliansen. Det er nå bare Coop som selger buregg i Norge.

Les også: NorgesGruppen blir burfrie!

Bedre velferd for kyllinger

altMiljøberiking blir stadig mer utbredt. Slike enkle tiltak som å sette inn kasser, ramper og vagler har mye å si for kyllingenes trivsel.Dyrevernalliansens medlemmer og givere har gjort det mulig å hjelpe millioner av kyllinger landet over. Dyrevernalliansen har samarbeidet med Rema 1000 og Norsk Kylling om å gi kyllingene bedre velferd. Det drettes opp utrolige 65 millioner kyllinger i Norge hvert år, og Norsk Kylling produserer rundt 15 millioner av dem. Samarbeidet fører til forbedringer både på slakteri og hos bøndene. 

Les også: Samarbeid med næringslivet nytter

Dyreetisk næringsliv

Over 600 merker og selskaper tar nå dyreetiske hensyn etter dialog med Dyrevernalliansen eller våre internasjonale samarbeidspartnere. I løpet av året har vi fått 33 nye merker på pelsfri liste, 46 merker tok avstand fra dyretesting og 5 nye merker garanterte at de er fri for mulesing.  

Dyrepoliti i flere politidistrikter

Dyrepoliti er en hjertesak for mange av våre givere og medlemmer. Vi er glade for at arbeidet vårt har gitt resultater: Nå opprettes det dyrepoliti i to nye politidistrikter. I løpet av 2018 vil dermed fem politidistrikter få dyrepoliti: Trøndelag, Sør-Vest, Øst, Vest og Innlandet politidistrikt. 

– Disse distriktene dekker viktige fylker for dyrepolitiet, fordi de viktigste landbruksfylkene inngår her. Det befinner seg veldig mange dyr i fylker som Rogaland, Sør-Trøndelag og Hedmark, blant annet nesten alle kyllingene og et stort flertall av alle grisene i Norge, forklarer kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Fortsatt er sju politidistrikter uten dyrepoliti. Sammen med våre medlemmer og givere fortsetter vi arbeidet for dyrepoliti over hele landet.

Økt motstand mot pels

Avvikling av pelsnæringen er i sikte, selv om dette er en kamp som dessverre tar tid. En ny undersøkelse fra Dyrevernalliansen viser at færre enn én av ti nordmenn har kjøpt et pelsplagg de siste fem årene. Det er nå bare 201 pelsdyrfarmer igjen i Norge. I 2017 økte motstanden mot pels også i politiske partier som Høyre og Krf. Selv om de fortsatt støtter pelsindustrien, er stadig flere politikere enige med oss i at næringen bør avvikles. Vi gir oss ikke! 

Fremtiden skaper vi sammen

Vi gleder oss til å fortsette å skape en bedre fremtid for dyrene sammen med deg. Det er dyrevenner som deg som gjør det mulig!

  Vis kilder Skjul kilder

Thorgrimsen, T.C.S., Flere høner må gå fritt, Nationen, 22. januar 2018.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!