Pelsbutikkene sliter med salget

Publisert 23.08.2009

Det er bare rundt 40 pelsbutikker igjen i Norge, og i 2008 gikk bare én av dem i pluss. Dyrevernalliansen fortsetter opplysningsarbeidet om pels i befolkningen.

Pelslue lager av blårev fra pelsdyroppdrett.

Pels sliter i motebildet.

Foto: Anton Krag

Det er bare rundt 40 pelsbutikker igjen i Norge, og i 2008 gikk bare én av dem i pluss. Dyrevernalliansen fortsetter opplysningsarbeidet om pels i befolkningen.

I 1988 var det 180 spesialforretninger for pels i Norge, men i 2009 var det bare rundt 40 igjen. Av disse gikk bare én i pluss i 2008. Alle de andre gikk enten i null, eller tapte penger på driften.

Daglig leder i Pelsinform, Morten Sauer, hevder overfor Finansavisen at pelssalget likevel holder seg relativt stabilt. – Mye av omsetningen skjer gjennom vanlige klesbutikker, sier han. Han anslår omsetningen av pels til å ligge på rundt 300 millioner kroner i året, og sier at omtrent halvparten av inntektene kommer fra klesbutikker.

Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, sier at det er gode nyheter. – Dyrevernalliansen har arbeidet målrettet de siste fem årene med å opplyse klesbutikker om dyreplageriet i pelsbransjen. Resultatet er at over 100 kjente kleskjeder og -merker har vedtatt en pelsfri policy. Hvis klesbutikkene er så viktige for omsetningen av pels, kan pelsnæringen bare grue seg til stadig færre utsalgssteder, sier hun

– Flere vil innvende at pels er et politisk ukorrekt plagg? Sier Finansavisens journalist til pelshandler Bente Torkhildsen. Torkhildsen svarer at hun er uenig, og aldri har fått noen negative reaksjoner.

Dyrevernalliansen mener det er viktig at alle som er mot pels, står for det. – Over 45 kjendiser har stått frem mot pels for Dyrevernalliansen. Gjør som dem, og si klart fra til alle du kjenner om at pels er dyremishandling. En enkel måte å gjøre det på, er å henge opp en plakat mot pels på jobben eller studiestedet, sier Live Kleveland. – Eller legg den diskrét på plassen til en du vet bruker pels...

Sammen kan vi gjøre pelsdyroppdrett til historie. Hjelp til å påvirke flere, slik at de siste pelsbutikkene mister kundene sine!

  Vis kilder Skjul kilder

Røiseland, M., Forhandlere får på pelsen, Finansavisen, 18. august 2009.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!