IC er Companys uten pels igjen

Publisert 07.05.2008

Kampanjeseier! Klesmerkene til IC Companys vil fortsatt være uten pels. Ledelsen ombestemte seg etter protester fra dyrevernorganisasjoner og publikum i Norge, Sverige og Danmark.

Pelsdyroppdrett. Pelsdyr i bur

Kampanjeseier! Klesmerkene til IC Companys vil fortsatt være uten pels. Ledelsen ombestemte seg etter protester fra dyrevernorganisasjoner og publikum i Norge, Sverige og Danmark.

IC Companys er et stort, dansk selskap som eier mange kjente merker: InWear, Tiger of Sweden, Designers Remix Collection, By Malene Birger, Jackpot, Peak Performance, Cottonfield, Saint Tropez, Matinique og Soaked in Luxury.

IC Companys førte i flere år en pelsfri policy. [1] Før dette produserte de årlig et betydelig kvantum klær med ekte pels. I 2004 solgte de for eksempel omtrent 125.000 klesplagg med pelsdetaljer.[2]

I 2008 mottok skandinaviske dyrevernorganisasjoner et brev fra administrerende direktør Henrik Theilbjørn der het det at IC Companys ville begynne å benytte ekte pels på klærne sine igjen.  IC Companys forsøkte å rettferdiggjøre dette med at de bare ville bruke litt pels, og at pelsene skulle være sertifisert fra produsenten.[3]

IC Companys var hele tiden klar over at nesten all pels på markedet kommer fra dyr som har blitt drettet opp i små nettingbur. Mange rever, minker og mårhunder får abnorm adferd på grunn av burlivet; for eksempel biter de på sin egen kropp, eller dreper sine egne valper.

EUs veterinærvitenskapelige komité har fastslått at pelsdyr i bur har redusert velferd på grunn av forholdene de lever under.[4] I Norge har pelsdyroppdretterne fått en frist på ti år til å forbedre forholdene for dyrene, hvis ikke vurderes hele næringen nedlagt.[5]

Den danske dyrevernorganisasjonen Anima startet en kampanje for å overtale IC Companys til å fortsette sin opprinnelige pelsfrie policy. Dyrevernalliansen påtok seg å mobilisere publikum fra Norge, og sendte også selv gjentatte brev og mail til ledelsen i IC Companys og alle klesmerkene.

Felles innsasts fra publikum og dyrevernorganisasjoner i Danmark, Sverige og Norge lyktes: I mai kunngjorde IC Companys at de likevel ikke vil selge ekte pels.

Det eneste unntaket er merket By Malene Birger, som har en særavtale med IC Companys slik at de kan selge pels. Kampanjen fortsetter derfor mot By Malene Birger.

Vil du hjelpe dyrene?

Her er hva du kan gjøre:

1) Boikott klær merket "By Malene Birger".

2) Send en melding til Malene Birger. Husk at personlige meldinger har størst effekt, så skriv gjerne inn ditt eget budskap. Husk å være høflig for ikke å skade kampanjen!

Forslag til tekst: Kjære Malene Birger, Jeg er svært skuffet over å høre at dere, som det eneste av merkene i IC Companys, insisterer på å fortsette bruken av ekte pels. Ekte pels kommer vanligvis fra dyr som har sittet innesperret i små nettingbur. Omfattende forskning viser at dyrene lider under disse betingelsene. For meg gjør ikke dette pels til et vakkert materiale, men en påminnelse om dyrs smerte og menneskers forfengelighet og egoisme. Så lenge dere selger ekte pels, vil jeg aldri kjøpe et klesplagg fra By Malene Birger.

3) Send en epost til venner og bekjente og be dem om å gjøre det samme!

  Vis kilder Skjul kilder

1) IC Companys, Code of Conduct, 2007.
2) Anima, Nyhetsbrev 9. februar 2008.
3) Theilbjørn, H., brev til Anima v/Joh Vinding, 4. februar 2008.
4) Scientific committee on animal health and animal welfare, The welfare of animals kept for fur production, 2001, The European Commission, EU.
5) St.meld. nr. 12 (2002-2003) om dyrehold og dyrevelferd.
6) IC Companys, press release, 5. mai 2008.

 

  

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!