Fakta om Canada Goose og andre jakker og parkaser med pelskrager

Publisert 01.10.2019

Pelskragen på jakker fra Parajumpers (PJS), Woolrich, Canada Goose og andre klesmerker kommer ofte fra dyr som er fanget i feller. Disse fangstmetodene er så grusomme at de er forbudte i Norge. Her er fakta om dyremishandlingen Parajumpers, Canada Goose, Woolrich og andre produsenter er ansvarlige for.

fotsaks

Fellefangst. Coyote fanget i fotsaks. Canada Goose bruker pels fra coyote.

Foto: Istock

Pelskragen på jakker fra Parajumpers (PJS), Woolrich, Canada Goose og andre klesmerker kommer ofte fra dyr som er fanget i feller. Disse fangstmetodene er så grusomme at de er forbudte i Norge. Her er fakta om dyremishandlingen Parajumpers, Canada Goose, Woolrich og andre produsenter er ansvarlige for.

De største fangstnasjonene er blant annet USA, Canada og Russland. I alle disse landene drives jakt og fangst på måter som er straffbare i Norge av jaktetiske og dyrevernmessige hensyn. Her er noen eksempler:

Coyote, racoon (vaskebjørn), rev og andre dyr fanges i fotsaks og snarer

USA, Canada og Russland tillater bruk av snarer som kan fange pattedyr rundt beina eller halsen. Dette er strengt forbudt til fangst av pelsdyr i Norge, fordi det anses som dyreplageri. Disse landene tillater også bruk av fotsaks, en fangstfelle som klapper sammen rundt beina på dyret og forårsaker ekstremt mye stress og grusomme smerter. Dyr som fanges i snarer eller fotsakser kan bli liggende og lide lenge før fangstmannen avliver dem med en klubbe eller skudd mot hodet. Disse fangstmetodene foretrekkes fordi de ikke skader pelsen til dyret. Feller er vilkårlige og dreper ofte andre ville eller tamme dyr enn de er ment til. Se video om fellefangst – kanskje det er pelsen på din jakke? Vi advarer mot sterke bilder!:

Coyote og rev brukes som levende åte for å trene jakthunder

I enkelte stater i USA er det lovlig å fangste f.eks. coyote og rev for at de skal brukes til å trene jakthunder (såkalt fox/coyote "penning"). De uheldige ville dyrene slippes ut i innhegninger, der hundene slippes løs på dem. I verste fall blir reven eller coyoten revet i filler av en flokk med jakthunder. Slik dyremishandling av ville dyr er ikke tillatt i Norge. Se film fra trening av jakthunder med levende byttedyr slik det foregår i enkelte stater i USA. Vi advarer mot sterke bilder!:


 

Andre jakt- og fangstmetoder som coyote og racoon utsettes for

Merkeklær som bruker viltfangede dyr på sine krager til jakker eller parkaser, bruker ofte coyote (prærieulv) eller raccoon (vaskebjørn). I både USA og Canada er det tillatt med grusomme fangstfeller som snarer og fotsaks. I tillegg til dette er det en god del andre metoder som er jaktetisk og dyrevernmessig kritikkverdige:

• I Canada og USA er det tillatt med jakt på blant annet coyote (prærieulv) fra luftfartøy som helikopter eller fly. Dette er ikke tillatt i Norge av jaktetiske grunner.

• I enkelte stater i USA er det tillatt å bruke giftstoffer (Compound 1080 og Sodium Cyanide M-44) for å drepe blant annet coyote (prærieulv). Bruk av gift for å drepe store rovdyr er straffbart i Norge.

Få slutt på dyremishandlingen!

Dyrevernalliansen arbeider for pelsfri mote. Etter dialog med oss har en stor del av norske merker og kjedebutikker vedtatt en pelsfri policy. Vi samarbeider også internasjonalt med andre dyrevernorganisasjoner for å påvirke motekjeder og produsenter i andre land.

Støtt oss i arbeidet for å få slutt på dyremishandlingen - bli fadder i Dyrevernalliansen i dag!

Ikke kjøp jakker med pelskant!

Canada Goose, Woolrich og Parajumpers (PJS) er blant jakkene som bruker ekte pels. Canada Goose bruker utelukkende viltfanget coyote fra Canada på hettene. I tillegg til lidelsene som ligger bak pelskragene, inneholder jakkene fra Canada Goose også gåse- og andedun. Denne videoen er nok et eksempel på hvorfor du aldri burde kjøpe jakker fra dette merket. Parajumpers (PJS) og Woolrich bruker både viltfanget prærieulv (coyote) og mårhund (raccoon dog) fra pelsdyroppdrett. 

Boikott Canada Goose, Parajumpers (PJS) og Woolrich!

  Vis kilder Skjul kilder

http://www.projectcoyote.org
http://www.bancrueltraps.com
http://www.trainingnottorture.org

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!