Systematiske lovbrudd i pelsindustrien

Publisert 24.02.2011

Hele 90% av revefarmene og 70% av minkfarmene bryter regelverket, viser tall fra Mattilsynet. Pelsdyroppdretterne bryter loven langt oftere enn vanlige bønder.

Pelsdyr i bur på pelsdyrfarm

Mens politikerne krangler om hva som skal stå i Landbruksmeldingen om pelsdyroppdrett, sitter det over en million pelsdyr i bur på norske pelsfarmer, kun for å bli klær.

Hele 90% av revefarmene og 70% av minkfarmene bryter regelverket, viser tall fra Mattilsynet. Pelsdyroppdretterne bryter loven langt oftere enn vanlige bønder.

Mange lovbrudd på pelsfarmer

Tall fra Mattilsynet viser at et stort flertall av pelsdyroppdretterne bryter lover og forskrifter. Hele 90% av revefarmene og 70 % minkfarmene ble tatt for regelbrudd i 2009.

Regelbruddene omfatter alt fra alvorlige hendelser der pelsdyr har blitt liggende skadd uten hjelp, til et utall mindre regelbrudd. Samlet viser tallene likevel at pelsdyrnæringen er i utakt med offentlige krav.

– Mengden av lovbrudd viser at pelsdyroppdrett er en useriøs næring, sier jurist og informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
 

Pelsdyroppdretterne er verstingene blant bøndene

Pelsdyroppdretterne bryter regelverket tre ganger så ofte som storfebøndene, fire ganger så ofte som saue- og geitebøndene, fire ganger så ofte som grisebøndene, og tolv ganger så ofte som fjørfebøndene. Dette viser tall fra Mattilsynet i 2010.

– Pelsdyrnæringen er en skam for vanlige bønder, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

Mange representanter for bonde-Norge har allerede gått ut mot pelsnæringen.

– Politikernes tålmodighet med pelsdyrnæringen bør være slutt nå. Hvilke andre lovbrytere får stadig fornyet tillit og flere millioner i statsstøtte hvert år? spør Kleveland.

 

  Vis kilder Skjul kilder

- Mattilsynet, e-post med oversikt over dyreslag, 5. november 2010.
- Mattilsynet, Sluttrapport – Nasjonalt tilsynsprosjekt 2009 Velferd for pelsdyr.
- P4, 5. november 2010.

 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!