Stadig større motstand mot pelsdyroppdrett

Publisert 03.12.2010

Pels og pelsdyroppdrett møter økende motstand fra politikere, kommentatorer, interesseorganisasjoner og enkeltpersoner.

Pels hvit mink 2

Pels og pelsdyroppdrett møter økende motstand fra politikere, kommentatorer, interesseorganisasjoner og enkeltpersoner.

Venstre vil avvikle pelsdyrnæringen

Venstre ønsker å avvikle pelsdyrnæringen, selv om partiet ennå ikke har tatt stilling til hvordan dette skal skje. "Venstre som parti kan ikke være med på dette videre. Vi opplever at vi har hatt nok avsløringer nå," fastslår nestleder Helge Solum Larsen.
 

Frp-politiker vil forby pelsdyroppdrett

Fremskrittspartiet ønsker å gradvis avvikle statsstøtten til pelsdyroppdrettet, men vil ikke avvikle pelsdyroppdrettet helt. Nå har Frp-politikere begynt å endre mening.

Fylkestingsgruppeleder for Fremskrittspartiet i Østfold, Erlend Wiborg, ønsker å avvikle pelsdyroppdrettet. Han skriver på bloggen sin i innlegget Forby pelsdyroppdrett: "I dag er vi ikke avhengig av oppdrettspels for å holde oss varme, det finnes fullgode erstatninger. Skal vi da tillate at dyr lider unødvendig?"
 

SV: Legg ned pelsdyroppdrettet

SV går inn for å avvikle pelsdyroppdrettet. Nå har partileder Kristin Halvorsen kastet seg inn i pelsdebatten. "Når vi uansett ser at dette ikke er en næring som folk på sikt vil akseptere, og at de ikke kommer til å holde en dyrehelse som er akseptabel, da er det mest realt å si fra allerede nå. Dette bør avvikles. Og så bør man bli enige om en frist for den avviklingen," sier Kristin Halvorsen til Nrk.

Inga Marte Thorkildsen (SV) er enig, og har i flere mediaoppslag kritisert pelsdyroppdrett. "Pelsdyroppdrett er dyreplageri. Det er på høy tid å gjøre som en rekke andre land, og legge ned denne virksomheten," sier hun.
 

Økende motstand mot pels i Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet er egentlig for pels, men et stort flertall på landsmøtet stemte for å avvikle hele pelsnæringen. Nå har næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Terje Aasland, uttalt at pelsdyrnæringen bør få et halvt år til å rydde opp.

Unge Høyre mot moderpartiet

Høyre støtter oppbygging av pelsnæringen i partiprogrammet sitt, og vil ikke verken avvikle næringen eller stanse subsidiene på rundt 50 millioner kroner i året. Unge Høyre er derimot uenige, og vil fjerne statsstøtten til pels.


Uenighet om pels i Senterpartiet

Senterpartiets mest erfarne stortingsrepresentant, Per Olaf Lundteigen, stiller spørsmål ved pelsdyroppdrett.

– Å ha rovdyr i bur er et stort etisk dilemma. Vi ønsker at dyrene skal ha det best mulig, men så får de sår, og det er virkelighetens verden. Med store bruk med mange dyr, blir det vanskeligere å holde oversikten, og stadig mer krevende å oppfylle dyrevernaspektet, sier Lundteigen til VG.

Sentralstyremedlem i Senterungdommen, Anders Linga, går enda lengre. I et innlegg på bloggen sin skriver han: Nok er nok - fjern pelssubsidiane!


Bønder mot pels

Oikos er organisasjonen for økologiske bønder i Norge. "I Oikos - Økologisk Norge stiller vi oss bak kravet om at pelsdyr ikke skal være i bur. Dette er en del av vår politiske plattform som er vedtatt av landsmøtet," skriver organisasjonen i en meddelelse til Dyrevernalliansen.

Også leder for Bonde- og småbrukarlaget og flere enkeltstående bønder har kritisert pelsdyroppdrett.


Aviser og kommentatorer kritiserer pelsdyroppdrettet

Flere kommentatorer har kritisert pelsdyroppdrettet i klare ordelag. Blant dem er Finansavisens Trygve Hegnar, som mener tiden snart er inne for å avvikle pelsnæringen

" ...hvis pelsdyrnæringen heller ikke i tiden fremover klarer å ordne opp i egne rekker, så er det like greit å forby denne type dyrehold og produksjon. Da har Venstre-leder Trine Skei Grande sagt det de fleste av oss tenker. Svineri."

Dagbladet er klar i sin konklusjon: "Pelsdyrnæringen har fått mange sjanser til å skjerpe seg. At flere oppdrettere likevel fortsetter å bryte loven, betyr at næringen ikke har livets rett."

Avisa Tromsø skriver på lederplass: Pelsdyrnæringen har blitt gitt mange nok sjanser, nå er det på tide de pakker sammen.

Nettavisens sjefsredaktør, Gunnar Stavrum, begynner sin kommentar med overskriften Legg ned pelsdyrnæringen. Han fortsetter med følgende kraftsalve: "Nå må landbruksminister Lars Peder Brekk ta affære. Ingen vil savne pelsdyrnæringen."

Bygdepostens Vegard Møller Hansen skriver i sin leder: "I denne saken er vi imidlertid mer enn villig til å gi Lundteigen rett - og dessuten påstå at han tar for lite i. (...) Men selv MED behandling etter regelverket, er pelsdyroppdrett uverdig."

Romerikes Blad har overskriften "Dyreplageri" i sin leder. Under følger det: "Her er det bare Lundteigen som har rett. Vårt husdyrhold har en 12.000 år lang historie med domestisering - eller temming - av storfe og sau. Pelsdyr har ikke gjennomgått denne tusenårige tilvenningen."

  Vis kilder Skjul kilder

-Oikos, e-post til Dyrevernalliansen fra Andestad, R., 5. oktober 2010.
-Dagbladet, Slutten for pelsdyr, 2. november 2010.
-Romerikes Blad, 30. november 2010.

-Bygdeposten, 23. november 2010.

 "Pelsdyrnæringen har fått mange sjanser til å skjerpe seg. At flere oppdrettere likevel fortsetter å bryte loven, betyr at næringen ikke har livets rett."


Dagbladet på lederplass
 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!