Seier! Regjeringen vil avvikle pelsdyrnæringen

Publisert 14.01.2018

Venstre har fått gjennomslag i regjeringsforhandlingene for avvikling av pelsdyroppdrett innen 2025. Dyrevernalliansen, som har arbeidet politisk for en avvikling av pelsdyroppdrett i over 15 år, jubler.

Dollarphotoclub_48662264.jpg

De fleste nordmenn er enig i at reven bør få beholde pelsen sin selv.

Foto: Dollar Photo Club

Venstre har fått gjennomslag i regjeringsforhandlingene for avvikling av pelsdyroppdrett innen 2025. Dyrevernalliansen, som har arbeidet politisk for en avvikling av pelsdyroppdrett i over 15 år, jubler.

I regjeringserklæringen mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre står det at pelsdyrnæringen skal avvikles innen 2025. 

– Dette er fantastiske nyheter. En full avvikling er ikke sikkert ennå, men vi nærmer oss en slutt på pelsdyroppdrettet i Norge, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

Avvikling av pelsnæringen innen 2025

I regjeringserklæringen skriver de tre partiene: "Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025."

Det fremkommer videre at:

  • Regjeringen vil kompensere avviklingen for pelsdyroppdretterne. Utredningen av hvordan dette skal foregå, starter allerede i 2018.
  • Saken skal tas opp i jordbruksoppgjøret i 2019, da det skal vurderes om også andre tiltak er nødvendige for å sikre en god overgang for pelsdyroppdretterne.

Avhengig av støtte fra Arbeiderpartiet eller SV

Avviklingen vil ikke være fullført før etter neste stortingsvalg. Avviklingsplanen vil være avhengig av støtte fra Arbeiderpartiet eller SV i Stortinget.  Det er derfor fortsatt usikkerhetsmomenter knyttet til saken.  Dyrevernalliansen mener likevel det er sannsynlig at forslaget får flertall i Stortinget. 

– Arbeiderpartiet har gått til valg på en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Vi forventer nå at både Ap, SV og Mdg vil støtte regjeringens forslag. Dermed kan det i løpet av inneværende regjeringsperiode bli flertall i Stortinget for å avvikle pelsdyrnæringen, sier Kleveland.

Ansvarlig avvikling

Dyrevernalliansen mener det er klokt av regjeringen å legge opp til en form for kompensasjon for pelsdyroppdretterne. 

– Dyrevernalliansen har hele tiden arbeidet for en ansvarlig og styrt avvikling av pelsdyroppdrett. Tiden er overmoden for avvikling av dyremishandlingen i pelsdyroppdrettet, men næringsutøverne må ivaretas på en ordentlig måte, sier Kleveland.

Takk til Venstre! 

– Venstre lovet oss å ta med pelssaken i regjeringsforhandlingene, og vi vil takke dem for at de sto ved sitt ord, sier Live Kleveland. 

Dyrevernalliansen vil fortsette arbeidet for en avvikling av pelsdyroppdrett til siste farm er stengt. 

Les også: Den politiske historien om pels

Avvikling av pelsdyroppdrett er funnet å være billigere enn tidligere antatt, og det er også juridisk fullt mulig å gjennomføre. Vi tror at disse opplysningene har bidratt til regjeringspartienes avgjørelse.

  Vis kilder Skjul kilder

Politisk plattform for en regjering utgått av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, 14. januar 2018.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!