Pelsprisene stuper

Publisert 17.01.2014

Prisen stupte med 26 prosent, og 80 prosent av skinnene fra rev og mink forble usolgt da de ble lagt ut på de store internasjonale pelsauksjonene i København og Helsinki rett før jul. Dette gjaldt også pels fra norske pelsdyravlere.

pelsdyr mink skinn

Prisen stupte med 26 prosent, og 80 prosent av skinnene fra rev og mink forble usolgt da de ble lagt ut på de store internasjonale pelsauksjonene i København og Helsinki rett før jul. Dette gjaldt også pels fra norske pelsdyravlere.

Kun hvert femte minkskinn ble solgt under den store pelsauksjonen i København rett før jul, og det med en prisnedgang på 26 prosent siden forrige auksjon. Danske pelsdyroppdrettere frykter at prisene på pels vil falle ytterligere ettersom lagrene på verdensmarkedet nå skal være smekkfulle, skriver den danske avisen Politiken.

Kinesiske kunder har mistet interessen for dansk pels, og det får prisene til å stupe markant. Det kan være tale om en boble som brister, melder Berlingske Business.

Dette rammer i like stor grad norske pelsfarmere, da det er på de internasjonale auksjonene i København og Helsinki nordmenn omsetter varene sine. Mens dansk presse har hatt en rekke skandaleoppslag om prisfallet, har norsk presse vært taus, med unntak av en artikkel i Nationen.

Også på reveskinnsauksjonen i Helsinki noen dager senere ble bare hvert femte skinn solgt. Prisen gikk ned med 20 prosent.

Pelsdyr drept til ingen nytte

I Norge har vi rundt en million rev og mink. Store mengder av disse dyrene ble drept og flådd i forkant av auksjonene. Nå havner etterlevningene trolig i fryseren hos norske pelsfarmere på ubestemt tid.

Norges pelsdyralslag (NPA) har brukt høsten til å reise rundt i landet for å rekruttere nye pelsdyroppdrettere til det de beskriver som et lukrativt og fremtidsrettet yrke.

Dyrevernalliansen har i lang tid advart mot denne fremstillingen av pelsdyrnæringen. Høstens kampanje der NPA har skjønnmalt fremtidsutsiktene for å styrke sin posisjon politisk fremstår som uansvarlig og kynisk all den stund også NPA er godt kjent med at pelsdyrbransjen er usedvanlig konjunkturavhengig.

Den oppsiktvekkende endringen i markedet bør være en vekker for de politiske partiene som setter profitt foran dyrevelferd, hvilket gjelder både Frp, Høyre, Krf og Sp.

Dyrevernalliansen vil igjen oppfordre Stortinget til å ta i bruk den nye Dyrevelferdsloven som et enstemmig Storting vedtok i 2009, der det blant annet heter  at dyr skal ha mulighet til naturlig adferd, stimulerende aktivitet og bevegelse (§23). Det har ikke rev og mink i små nettingbur.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!