Pels - langt fra miljøvennlig klesproduksjon

Publisert 15.06.2013

En av pelsdyrindustriens myter er at pels er et miljøvennlig naturprodukt. Sannheten er en annen. En kartlegging viser at pels er blant de minst miljøvennlige klesmaterialene.

Pelskrage

En av pelsdyrindustriens myter er at pels er et miljøvennlig naturprodukt. Sannheten er en annen. En kartlegging viser at pels er blant de minst miljøvennlige klesmaterialene.

Pelsbransjen hevder at pels verken medfører forurensning, CO2-utslipp eller andre miljøproblemer. Men går man pelsdyrnæringens ressursbruk nærmere i sømmene, stemmer ikke dette med virkeligheten.

Både fôr, oppdrett og etterbehandling av skinnene er en stor miljøbelastning.

Transport og bearbeiding

I pelsbransjens eget regnestykke for miljøvennlighet, må transport og bearbeiding av skinn være utelatt. Både skinn og pelsdyrskrotter transportes til ulike steder for bearbeiding. Ofte langt utover landegrensene. Skinn fraktes til auksjonssted, deretter til bearbeiding i mange ulike land, og til slutt til det landet hvor det ferdige produktet selges.

Giftige kjemikalier

Pelsen er ikke klar til bruk så fort et pelsdyr er flådd. Et råskinn må behandles gjentatte ganger med kjemikalier før det er klart til bruk. Dette gjøres blant annet for å hindre nedbryting av pelsen og gi lenger holdbarhet. Pels er derfor ikke så nedbrytbart som bransjen skal ha det til.

Kjemikaliene som benyttes er giftige, og kan forårsake både luftveisproblemer og kreft, i tillegg til at de gir miljøproblemer. I Kina er det vurdert å innføre en miljøskatt på pelsbehandlingsindustrien på grunn av den store mengden forurensning.

Velg miljøvennlige alternativer

Pelsbransjen hevder at pels er et naturprodukt med unike varmeegenskaper. Men mesteparten av den produserte pelsen brukes som pelspynt, ikke som hele plagg. Det er dessuten nok av varme og miljøvennlige klesmaterialer som kan erstatte pels.

Moderne materialer er både lettere og har minst like isolerende egenskaper som ekte pels.

Pels - det minst miljøvennlige klesmaterialet

Et av alternativene til ekte pels er fuskepels, som pelsindustrien hardnakket påstår er en mye større miljøbelastning å fremstille enn ekte pels. I en livssyklusanalyse fra Nederland hvor produksjon, transport, vannforbruk og forurensning er tatt i betraktning, er derimot ekte pels det minst miljøvennlige klesmaterialet.

altKlimapåvirkning av ett kg klesmateriale (CE Delft, 2011)
Som figuren viser, er CO2-utslippene for pels mye større enn for andre klesmaterialer. Et reveskinn krever omtrent 80-120 kg fôr for å kunne produseres. Én mink spiser omtrent 50 kg i løpet av livet. En kilo minkpels består av pels fra ca elleve dyr. Det kreves derfor betydelige mengder med fôr før pelsen er ferdigprodusert, pels blir dermed svært ineffektivt og energikrevende å produsere.

Ett kilo minkpels har et utslipp på rundt 140 kg CO2, mens ull har et utslipp på rundt 20 kg. Til sammenligning forårsaker polyester, som fuskepels ofte er laget av, et betydelig lavere utslipp.

Produksjon av minkpels forurenser minst fire ganger mer enn produksjon av fuskepels. Dette gjelder også når mye av fôret stammer fra avskjær fra fiskeindustrien, som jo er vanlig i Norge. Faktorer som ellers inkluderes i beregningen er blant annet transport, forsuring av jord, utslipp av giftstoffer i miljøet, effekt på nedbrytning av ozonlaget og produktets holdbarhet.

  Vis kilder Skjul kilder

Dyrevernalliansen, Pelsdyroppdrett og miljøhensyn, Fagnotat, oktober 2012.

CE Delft, The environmental impact of mink fur production, Report, January 2011.

CE Delft, Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison, Report, Juni 2013.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!