Ny forskrift om pels – gamle bur

Publisert 15.12.2010

Ny forskrift om pelsdyroppdrett gir hver rev ekstra plass på størrelse med en skoeske. Mattilsynet innrømmer at forbedringen er marginal.

Rev i nettingbur på pelsfarm.

Rev i bur på pelsfarm.

Foto: Anton Krag

Ny forskrift om pelsdyroppdrett gir hver rev ekstra plass på størrelse med en skoeske. Mattilsynet innrømmer at forbedringen er marginal.

Forslag til ny forskrift om pelsdyr er latterlig

Den nye forskriften krever kun litt større bur – reven vil knapt merke forskjell. Den vil nemlig fortsatt bare kunne ta et par skritt frem og tilbake i buret.

Mattilsynet innrømmer selv at forslaget bare gir marginale endringer: "Mattilsynet er enig med Veterinærinstituttet og dyrevernorganisasjonene i at de foreslåtte kravene til minsteareal utgjør marginale endringer sammenlignet med dagens krav."

- Hvis politikerne virkelig vil innbille folk at dyrene får det bedre med dette latterlige forslaget, undervurderer de publikum, sier biolog og vitenskapelig rådgiver Anton Krag i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen jobber for avvikling av pelsdyroppdrett

Dyrevernalliansen har gitt detaljerte forslag til forskriften, og fått gjennomslag for noen krav.

  • Ingen pelsdyr skal temmes så mye at de får større behov for menneskelig kontakt enn det som er i pelsfarmen til vanlig. Dette betyr at hold av såkalte "koserever" for å sjarmere politikere og journalister, kan bli forbudt.
  • Kravene i forskriften skal gjelde alle dyrene i farmen, ikke bare et gjennomsnitt.
  • Aktivitetsobjekter skal ikke skade dyrene. Dette betyr at de vanlige trepinnene, som kan gi blødninger i magen på pelsdyrene, må avvikles.
  • Det skal tas hensyn til artstypisk eteadferd. Dette betyr blant annet at dyrene må få kjøttbein, ikke bare oppmalt graut slik som nå.

Det gjenstår å se hvordan forskriften ser ut etter at Landbruks- og matdepartementet har vurdert den. Først da vil den bli endelig vedtatt.

- Vi kommer til å fortsette arbeidet for avvikling av pelsdyroppdrettet. Dette forskriftsutkastet viser bare hvor middelaldersk pelsdyrnæringen er, sier Anton Krag.

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, Sammenstilling og vurdering av høringsuttalelser – utkast til ny forskrift om pelsdyr, 29. november 2010.

Mattilsynet, Utkast til ny forskrift om pelsdyr, 29. november 2010.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!