NRK avslører pelsdyroppdrettet

Publisert 09.12.2014

NRK Brennpunkt har vist en dokumentar som gjennom skjulte opptak viser rystende forhold fra norsk pelsdyroppdrett.

Mink i hanske

NRK Brennpunkt har vist en dokumentar som gjennom skjulte opptak viser rystende forhold fra norsk pelsdyroppdrett.

– Dokumentaren på NRK Brennpunkt forteller om Frank Nervik, som med skjult kamera har hatt jobb som praktikant på norske pelsfarmer.

Nervik har besøkt og jobbet på flere pelsfarmer. Hans mål var ikke å filme det verste som skjer av lovbrudd, men å dokumentere hverdagslivet for pelsdyrene.

Pelsdyroppdretterne som Nervik har besøkt og arbeidet for, er anbefalt til ham av pelsnæringen selv.

Dyremishandling og juks 

Kaja Ringnes EfskindInformasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, påpeker at dokumentaren bør få politiske konsekvenser.Opptakene viser rystende bilder av hvordan rever mishandles i forbindelse med inseminering, og dyr med sår og skader skjules og lukes ut for veterinæren som kommer på inspeksjon. Inspeksjonene som utføres av veterinær er overfladisk og lite nøye utført.

Manglende oppfølging av regelverk er gjennomgående hos alle pelsdyroppdretterne Nervik filmer hos. I tillegg dokumenteres det hvordan pelsdyroppdretterne bevisst jukser med dokumentasjon for å lure Mattilsynet, og dermed også Storting og regjering.

– Dokumentaren må få politiske konsekvenser. At fremstående representanter for pelsdyrnæringen jukser med dokumentasjon for å lure myndighetene er uhørt. Denne næringen har verken livets rett eller rett til statlige subsidier i millionklassen, sier informasjonsrådgiver Kaja Efskind i Dyrevernalliansen.

Krever avvikling av pelsdyroppdrett

Dyrevernalliansen oppfordrer nå regjeringspartiene Fremskrittspartiet og Høyre til å gjøre alvor av sin planlagte utredning om avvikling av pelsdyrnæringen.

– Pelsdyroppdrett er dyremishandling. Som Veterinærinstituttet og Veterinærforeningen påpeker, driftsformen i pelsdyroppdrettet er ikke mulig å kombinere med god dyrevelferd for aktive rovdyr. Næringen må avvikles, sier Efskind.

Statsstøtten til pels må vekk

Dyrevernalliansen oppfordrer også Arbeiderpartiet til å inngå i forhandlinger med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet om kutt av statsstøtten til pels.

– Det er uanstendig å gi statlige subsidier til en næring som regelrett lurer myndighetene. Tålmodigheten med pelsnæringen må snart ta slutt, også for våre politikere, avslutter Efskind.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!