Norsk pels selges med tap

Publisert 09.04.2019

Norsk pels selges nå for mindre penger enn den koster å produsere. Prisen på både minkskinn og reveskinn er så lav at skinnene selges med tap.

pelsdyr minkskinn

Norsk pels selges nå for mindre penger enn den koster å produsere. Prisen på både minkskinn og reveskinn er så lav at skinnene selges med tap.

Med de prisene som er nå, lønner det seg ikke å produsere pels i Norge. Pelsdyroppdretterne taper penger på hver rev og mink de aler opp.

Norsk mink selges med tap

Et minkskinn selges nå for rundt 255 kroner hos Kopenhagen Fur. Dette er rundt 20 kroner under produksjonskostnad.

Snittprisen for minkskinn var katastrofalt lav i 2018. Da gikk et gjennomsnittlig norsk minkskinn for kr 247,20 på auksjonene hos Kopenhagen Fur. I løpet av de siste månedene har prisen økt med tre prosent, men det er fortsatt ikke lønnsomt å produsere mink i Norge.

Prisene i mars 2019 er ligger fortsatt 10 prosent under prisene som ble gitt på tilsvarende auksjon i mars 2018.

Norsk rev er ulønnsomt

Prisen for reveskinn ligger under gjennomsnittet for 2018, og Menon Economics konkluderte i 2018 med at reveoppdrett i Norge ikke er lønnsomt. 

Pelsnæringen forsøker å virke optimistisk

Pelsnæringen i Norge har ikke innrømmet offentlig at de sliter med lønnsomheten. Det virker i stedet som om de forsøker å fremstille situasjonen som om de tjener penger. 

Norges Pelsdyralslag skriver i en pressemelding gjengitt på Landbruk 24 at «Sammenlignet med internasjonale auksjoner som har vært avholdt, opplevde flere prisstigninger på 10 til 20 prosent». Så vidt Dyrevernalliansen kjenner til, selger norske pelsdyroppdrettere kun pels via Kopenhagen Fur, og her rapporteres det om en prisøkning på tre prosent fra auksjonen i januar.

Hvis pelsnæringen mener at salgsprisene er gode nå, oppfordrer vi dem til å dokumentere dette med kilder som både mediene og offentligheten forøvrig kan få innsyn i. Tallene som fremkommer i rapportene til Menon Economics, Ruralis og fra Kopenhagen Fur tilsier en rød bunnlinje for norsk pels.

  Vis kilder Skjul kilder
  • Winsvold, A., Konsekvenser for distrikt og lokalsamfunn ved avvikling av pelsdyroppdrett, Rapport nr 4, Ruralis Utredning, 2019.
  • Landbruk 24, "Prisene på pels stiger", URL: landbruk24.no, 31. mars 2019. 
  • Schibevaag, T.A. og Oppedal, M., "Dette bildet gir pelsdyrbøndene håp", NRK, URL: nrk.no, 20. mars 2019. 
  • Kopenhagen Fur, "Pelsmarkedet i Positiv udvikling", URL: kopenhagenfur.com, 26.mars 2019. 
  • Kopenhagen Fur, auksjonsstatistikk, tabell, URL: http://194.255.1.99/custreports/PriceBreakdownOverview.aspx
  • Menon Economics, Samfunnsøkonomiske konsekvenser av et forbud mot pelsdyrhold, Menon Rapport nr 92, 2018.      
  • Nibio, Verdsetting av eiendeler i norsk pelsdyrnæring, 2018.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!