Motstanden mot pels vokser

Publisert 24.01.2013

I 2001 startet Dyrevernalliansen målrettet politisk arbeid mot pels. I 2003 fortsatte vi, med egne kampanjer rettet mot motebransjen. Pels møter nå økende motstand fra politiske partier og næringslivet.

Plakat: Si nei til pels!

I 2001 startet Dyrevernalliansen målrettet politisk arbeid mot pels. I 2003 fortsatte vi, med egne kampanjer rettet mot motebransjen. Pels møter nå økende motstand fra politiske partier og næringslivet.

Å få de politiske partiene til å ta stilling mot pels har vært Dyrevernalliansen høyeste prioritet siden 2001. Flere politiske partier har nå tatt stilling mot pels: 

  • Arbeiderpartiet mener at pelsdyroppdrett må avvikles med omstillingsstøtte til oppdretterne.
  • Venstre mener at pelsdyroppdrett må avvikles. 
  • SV mener at pelsdyroppdrett må avvikles. 
  • Fremskrittspartiet er for pels, men går inn for å gradvis avvikle statsstøtten til næringen.

Les mer: Slik stemmer du for bedre dyrevelferd

I 2003 startet vi dialog med næringslivet om pels. Listen over pelsfrie motekjeder vokste raskt. Vi samarbeidet med dyrevernorganisasjoner i andre land om påvirkning av selskaper som hadde hovedkontor i utlandet. Kampanjen ble internasjonal, og drives nå i hele Europa, USA og Canada.

Les mer: Pelsfri mote: Butikker og merker uten ekte pels

Vi samarbeider med kjendiser for å sette pels på dagsordenen i media. De står frem med navn og bilde, og gi saken et ansikt.

Les mer: Over 50 kjendiser sier nei pels!

Da vi startet kampanjen i 2004, var det ingen som trodde vi skulle lykkes. Et tiår senere har nesten alle de store motebladene i Norge vedtatt retningslinjer mot pels! Andre enkeltpersoner og organisasjoner har "adoptert" kampanjen og begynt å jobbe for samme mål. Dette viser at arbeidet nytter.

Les mer: Magasiner og ukeblader mot pels

I 2004 skrev de første ti designerne under på å aldri mer bruke pels i sine kolleksjoner. Vi fulgte opp hvert år, og nå er det bare et fåtall norske designere som fortsatt bruker ekte pels. Også denne kampanjen er imitert av andre, noe som har bidratt til større omfang også av dette initiativet.

Les mer: Norske designere og stylister mot pels

Internasjonalt har flere designere tatt avstand mot pelsdyroppdrett. Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme endringer i oversikten.

Les mer: Internasjonale designere mot pels

Før visste ingen hva befolkningen mente om pels. Derfor har Dyrevernalliansen gjennomført jevnlige opinionsmålinger gjennom årene. Tallene viser at et flertall av de som har en mening, ønsker å avvikle pelsdyroppdrett.

Les mer: Befolkningen i Norge er mot pelsdyroppdrett

Den norske veterinærforening har rådet til å vurdere avvikling av pelsdyroppdrett. Deres faglige vurdering er at driftsformen er uforenlig med dyrenes adferdsbehov.

Les mer: Veterinærforeningen vil avvikle pelsdyroppdrett

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!