Kjente fjes ut mot pels

Publisert 04.06.2009

Motstanden mot pels øker. Stadig flere går offentlig ut mot pels. I løpet av våren har kjendiser og politikere argumentert mot pelsdyroppdrett i mediene.

Frie rever som ikke er i bur

Motstanden mot pels øker. Stadig flere går offentlig ut mot pels. I løpet av våren har kjendiser og politikere argumentert mot pelsdyroppdrett i mediene.

Finansmannen Petter Stordalen skrev om pelsdyroppdrett på bloggen sin:

"Det finnes en grense for min forfengelighet og det finnes en grense for hva staten skal bruke penger på. Grensa går ved pels. (...) Pelsdyrnæringen er en solnedgangsnæring. Eller kan man i det hele tatt kalle det en næring? Tida er ute for en industri som ikke har klart å produsere annet enn lidelse. Skru av subsidiene. Offentlige midler skal ikke være en respirator for døende industrier."

Stordalens utspill ble omtalt av flere medier, blant annet Dagbladet.

Legen Gunhild Melhus, som er forlovet med Petter Stordalen, forsvarte pelsdyrene i TV-debatt på Kanal Fem mot Eli Hagen og Martine Aurdal. Gunhild fikk støtte av programleder Mina Hadjian. Gunhild poengterte at det ikke finnes noen gode argumenter for å gå i pels: Nordpolfarere foretrekker syntetiske stoffer for å holde varmen, og moteslaver kan bruke fuskepels.

Gunhild stilte også opp til intervju i Dagbladet sammen med kjendisveterinær Trude Mostue. Som lege og veterinær hadde de tilsammen solid bakgrunn for å kritisere den manglende velferden for dyrene, og påpekte at pels er helt unødvendig.

Trude Mostue debatterte i tillegg mot en veterinær fra Norges pelsdyralslag i radiodebatt på Ukeslutt i Nrk P1.

– For meg symboliserer det dårlig dyrevelferd, og det er viktig for meg som veterinær, fastslo Trude, som ikke lot seg avspore i debatten. Hun påpekte at som selvstendig næringsdrivende dyrlege får hun ingen statsstøtte, og reagerer på at pelsnæringen mottar flere titalls millioner av skattebetalernes penger hvert år.

Før debatten gjorde Ukeslutt et intervju med stylist Birger Løkeng. Han stilte opp for dyrene ved å forklare hvorfor han aldri benytter pels i stylingen sin.

– Noen ganger når jeg ser de mest vulgære pelsene, når du ser en helflådd rev som bare henger rundt halsen, så tenker jeg at det eneste som mangler er at det henger tarmer ut, forklarte han. Også Birger fastslo at pels er en unødvendig luksusartikkel.

Arbeiderpartipolitiker Torgeir Micaelsen er stortingsrepresentant for Buskerud og leder av Drammen Arbeiderparti. Han argumenterte mot pelsdyroppdrett i flere medier i løpet av våren. Blant annet skrev han leserbrev i Byavisen sammen med AUF-leder Martin Henriksen.

"Vi mener det er en prinsipiell forskjell på å utnytte dyr til matproduksjon og til å bruke dyr av forfengelighetshensyn. De som ønsker seg varme vinterklær eller å pynte seg med pelslignende plagg, har andre muligheter. For oss er det etisk uforsvarlig å sperre dyr inne i en kvadratmeter store bur (rev) – kun for å tilfredsstille folks forfengelighetstrang," skriver de i innlegget.

Torgeir Micaelsen gikk også ut i Aftenposten sammen med Oslo-politiker og rådgiver i Justisdepartementet, Hadia Tajik (A). Han understreket at Norge er en relativt stor eksportør av pels, og at et forbud i Norge derfor også vil få internasjonal effekt. Hadia Tajik støttet ham, og mente det er betydelig motstand mot pelsdyroppdrett i Arbeiderpartiet.

– Jeg opplever at det er bred støtte i partiet om prinsippet om at dyr ikke skal avles opp til å bli luksusvarer. Så jeg tror at dette skal vi få til, selv om det selvfølgelig er noen fylkeslag som har oppdrettere i sitt fylke som har gjort det de må gjøre, uttalte hun.

Stortingsrepresentant og leder for Vestfold Arbeiderparti, Sonja Mandt-Bartholsen, har startet Facebookgruppa FFF – Folk For Fuskepels. Mottoet til gruppa er: "For de som mener rev og mink kler pelsen best sjøl!"

"Skru av subsidiene. Offentlige midler skal ikke være en respirator for døende industrier."


Petter Stordalen,
finansmann
 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!