Jardar Wirgenes om pelsbransjen: - Et svart kapittel i landbrukets historie

Publisert 17.12.2012

- Bønder fra alle leire reagerer på på pelsbransjen, forteller bonden Jardar Wirgenes (Jakten på kjærligheten). Han mener Stoltenberg må ta grep. Derfor sender han en hilsen til Statsministeren.

Bonde Jardar Wirgenes ber statsministeren ta grep for å avvikle pelsdyroppdrett.

Bonde Jardar Wirgenes ber statsministeren ta grep for å avvikle pelsdyroppdrett.

Foto: Iselin Linstad Hauge

- Bønder fra alle leire reagerer på på pelsbransjen, forteller bonden Jardar Wirgenes (Jakten på kjærligheten). Han mener Stoltenberg må ta grep. Derfor sender han en hilsen til Statsministeren.

Han syntes det var en strålende ide å gå sammen med Dyrevernallliansen om å gi et par solide, varme polvotter til Statsministeren.- Alle er opptatt av dette. Jeg hører ikke et positivt ord lenger om pelsbransjen. Ordene kommer fra en som selv er bonde. Jardar Wirgenes holder driften i gang i Hvarnes i Vestfold. Der har han både fri høns og frittgående griser.

- Dette er noe jeg gjerne er med på, sier Jardar som deltok i jakten på kjærligheten i TV2 i 2006. Nå treffer vi ham sammen med sin tilkomne og deres fire måneder gamle baby. 

- Folk begynner å miste kontakten med bonden, sukker Jardar Wirgenes.

Han tenker på det industrielle landbruket og hvordan dyra i tiår har sittet i trange bur eller vært låst til båsen.

- At løsdrift er på vei inn, er en viktig endring. Selv har han for tiden grisene sine løpende fritt ute i snøen.

altGrisene til Jardar Wirgenes får løpe fritt ute i snøen. Foto: Iselin Linstad Hauge

Jardar synes det er uforståelig at det fortsatt er lov å drive pelsdyroppdrett i Norge.- Pelsbransjen er et svart kapittel som vi må få luket ut av landbrukets historie. Dette dyreholdet tilhører en fortid i norsk landbruk som vi heldigvis er på vei bort fra.

- Det er ikke sånn dyr skal ha det, det vet jeg som bonde. Nå har vi år etter år sett hvor ille disse pelsdyrene har det. Hvorfor sørger ikke regjeringen for et forbud? Nå har de hatt syv år på seg.

Jardar nølte ikke et øyeblikk da Dyrevernalliansen ba ham bli med på en gave til Jens Stoltenberg, nye polvotter – selvsagt i syntetfiber og uten pelsbesetning.

Når ikke landbrusminister Vedum fra Senterpartiet ordner opp, bør Statsministeren ta grep. Det er ikke sånn dyr skal ha det, mener Jardar Wirgenes.

Ute på gården hans i Vestfold går rundt 150 griser i alle aldre fra tre dager til sju måneder. De farer rundt i snøen og blir ivrige når Jardar nærmer seg. Men helt bort vil de ikke.

- Frie bønder og frie dyr, slik skal norsk landbruk være, mener Jardar.

altFoto: Iselin Lintad Hauge

- Gjelder dette spesielt økobønder som deg selv? Flere bønder har sluttet å gi sin stemme til Senterpartiet, forteller han.

- Nei, det er bønder fra alle leire, erfarer Jardar. 

- Landbruksminister Vedum mener pelsdyra har det bra?

- Det er bare tull. De dyra skal ikke være i bur. Du kan forske og styre, men nesten alle skjønner det. Vedum tviholder på et foreldet dyresyn. Senterpartiet ville nok vært et mye større parti, hadde de tatt dyrevelferd på alvor.

- Mange bønder støtter for eksempel en nedleggelse, men de tør ikke si det offentlig, forteller Jardar.

Han trekker båndet rundt gaven. Han er utålmodig.

Arbeiderpartiet og SV har tross alt vedtak på å avvikle pelsfarmene.

- Om Stoltenberg får gjennomført en nedleggelse av pelsbransjen her i Norge, vil det være noe han blir husket for i lang tid. 

Jardar står ved kjøkkenbordet og pakker inn polvottene. Han snakker engasjert om dyrevelferden i norsk landbruk.

- Hvordan vet i det hele tatt myndighetene om dyra rundt om på gårdene har det bra, spør han.

altFoto: Iselin Linstad Hauge

Mattilsynet som skal etterse dyrevelferden på vegne av regjeringen, har aldri kommet uanmeldt til gården, forteller Jardar Wirgenes. 

- De få gangene de har vært her, inspiserte de ikke en gang dyrene. Det eneste de var opptatt av var om merkingen på eggkartongen var riktig.

- Hvordan kan vi være sikre på at dyrevelferden blir ivaretatt da? spør bonden.

Han er oppgitt.

- Nortura burde også dukke opp, men dem ser vi heller ingenting til. Når man driver med dyr burde de spørre seg hvordan det egentlig går.

- Stoltenberg må ordne opp, konkluderer Jardar. Han har gitt opp på Vedum og Senterpartiet. Jeg synes det er feil å ta bonden. Nå bør han vise at han tør å ta noen ordentlige grep og få den saken i havn. Det er viktig at ikke dyra lider mer nå. Det har vært alt for mange år med lidelser.

altFoto: Iselin Linstad Hauge

Les også: Tore Jardar Wirgenes ber Jens Stoltenberg forby pelsdyroppdrett

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!