Hvorfor er pelsdyroppdrett galt

Publisert 26.10.2015

Argumenterer du mot pelsdyroppdrett til venner og bekjente? Listen mot pelsdyrnæringen er lang, men det er fortsatt mange myter fra de som støtter oppdrett av rev og mink i bur.

Reven lever hele livet i bur i pelsdyroppdrett
Foto: I. L. Hauge

Argumenterer du mot pelsdyroppdrett til venner og bekjente? Listen mot pelsdyrnæringen er lang, men det er fortsatt mange myter fra de som støtter oppdrett av rev og mink i bur.

Mange argumenter mot pelsindustrien

I Norge har vi fortsatt over en million rev og mink som avles frem i små nettingbur på pelsfarmer. De får ikke utløp for sine behov når de lever hele livet i et lite bur.

Se vår oversikt over de vanligste spørsmålene og svarene om pels her.

Her er ti gode grunner for å avvikle pelsdyroppdrett i Norge:

Pelsdyrene utsettes for en lang rekke fysiske plager i bur. Den intensive avlen fører til nye sykdommer og helselidelser. Les mer om pelsdyrenes triste liv.

Faginstanser argumenterer mot pelsindustrien

Skulle pelsdyroppdrett bli foreslått tillatt i dag, er sannsynligheten stor for at forslaget hadde blitt forkastet på bakgrunn av lov om dyrevelferd.

Pelsdyroppdrett er ikke bare i strid med dyrevelferdsloven. Det er også en næring de mest sentrale faginstansene på området vil avvikle, blant annet Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk. Også Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen ønsker en avvikling grunnet driftsformen i pelsdyroppdrett, da de våren 2015 leverte høringssvar til utredningen om pelsdyroppdrett.

I sitt svar vurderte Mattilsynet dagens driftsform for hold av pelsdyr som dyrevelferdsmessig utfordrende. Les mer om høringssvarene her.

Pelsdyroppdrett i Norge ligner på pelsdyroppdrett i andre land. Dyrevernalliansen arbeider politisk for en avvikling av pelsdyroppdrett.

Hjelp pelsdyrene i dag!

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!