Pelsdyrfarm har fire sekunder per mink

Publisert 06.12.2012

Norges største pelsdyroppdretter har 60.000 mink i Telemark. Med åtte polske arbeidere får pelsdyrene maksimalt fire sekunders tilsyn per dag, inkludert fôring.

Hvite minker lider på pelsfarm.

Mink med skader på norsk pelsfarm 2010.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge 2010

Norges største pelsdyroppdretter har 60.000 mink i Telemark. Med åtte polske arbeidere får pelsdyrene maksimalt fire sekunders tilsyn per dag, inkludert fôring.

Det finnes ingen regler for hvor mange mink og rev det kan være på en pelsdyrfarm. Norges største pelsdyroppdretter, Jan Gjesdal, har 60.000 mink på pelsdyrfarmen sin i Telemark.

På det meste har han åtte polakker som jobber der. I følge Arbeidstilsynet lever disse under uverdige forhold.

Hvis de polske arbeiderne jobbet kontinuerig og uten pause, ville de ha fire sekunder til disposisjon per dyr i løpet av dagen.

– Hvordan skal man med dette greie å påse at det er god dyrevelferd? spør informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Hun stiller spørsmål ved om de polske arbeiderne har fått skikkelig opplæring, slik at de klarer å ivareta dyrevelferden i henhold til norsk lov.

– Rapporter fra Norges forskningsråd og Universitetet for miljø- og biovitenskap viser at de som steller dyrene, er viktige for dyrevelferden. Holdningene og kunnskapene deres vil prege hverdagen til minkene, sier Kleveland.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet har nå stil spørsmål om saken til landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

  Vis kilder Skjul kilder

- Norges forskningsråd, Forskningsbehov innen dyrevelferd i Norge, 2005.

- Dokument nr. 15:412 (2012-2013). Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til landbruks- og matministeren. Innlevert: 05.12.2012. Hentet på stortinget.no

- Universitetet for miljø- og biovitenskap, Risk Assessment concerning the welfare for animals kept for fur production, 2008.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!