Dramatisk prisfall på minkpels

Publisert 14.02.2014

Prisene på minkskinn er nesten halvert siden i fjor. Det viser resultatene fra den store pelsauksjonen i Danmark. Det er her norske pelsdyroppdrettere selger skinnene fra sine pelsdyr.

mink på minkfarm, pels

Prisene på minkskinn er nesten halvert siden i fjor. Det viser resultatene fra den store pelsauksjonen i Danmark. Det er her norske pelsdyroppdrettere selger skinnene fra sine pelsdyr.

Dette kan bli det største tilbakeslaget for minkbransjen på 25 år, ifølge den danske avisen Berlingske Business. 

På pelsauksjonene i Helsinki og København før jul falt prisene med rundt 25 prosent både på rev og mink. Ytterligere prisras er nå et faktum. Prisene ved årets auksjon hovedauksjon for minkskinn som pågikk fra 10.-15. februar har stupt med 45 prosent sammenlignet med fjoråret.

Pelsindustrien skjelver i buksene

I Norges holdes nå 600.000 mink innesperret i påvente av å bli til pyntekrager og besetning i moteindustrien.

Det siste året har Norsk Pelsdyralslag (NPA) reist rundt i landet for å verve flere folk inn i pelsdyrnæringen. Flere nye oppdrettere har bygget pelsdyranlegg. Det samme har skjedd i Danmark.

Dansk pelsindustri er nå åpent engestelige for fremtiden.

- Vi har vært ekstremt nervøse for hva som vil skje med prisene, sier formann for et dansk pelsdyrsenter, Poul Erik Bagger til Berlingske Business.

- Hvis prisene blir nesten halvert, er det min holdning at vi skal utsette investeringene og i hvert fall vente et år, sier pelsformannen i Kopenhagen Furs Tage Pedersen. Han mener den videre prisutviklingen kun vil avvike med noen få prosent for resten av sesongen.

Fra norsk side er det hittil liten åpen skepsis å spore, selv om prisfallet er det største på tjue år, ifølge Berlingske Business.

Kineserne uteblir fra pelsauksjonene

Det er særlig kinesernes manglende interesse som har slått ut på prisfallet.

Noen forklarer dette med at kineserne tidligere har kjøpt for mange skinn og at lagrene er proppfulle. En annen forklaring er at verdensproduksjonen er fordoblet på ti år, fra 40 til 80 millioner dyr, mens etterspørselen hos forbrukerne ikke har økt tilsvarende.

Et tredje moment er at kineserne selv har utvidet antallet dyr på sine pelsfarmer. 

Uansett, langt færre oppkjøpere har dukket opp på auksjonen. For ti år siden møtte det frem rundt 250 kinesere, mot 500 i fjor.

Prisfallet vil bety at det forsvinner milliarder fra den danske landbrukseksporten. En planlagt utvidelse i Danmark på 10-15 prosent flere mink er lagt på is.

Norsk Pelsdyralslag har foreløpig ikke reagert på det dramatiske prisfallet.

  Vis kilder Skjul kilder
  • Hall, O., "Største tilbageslag i 25 år truer minkbranchen", URL: www.business.dk, Berlingske Business 11. februar 2014.
  • Hall, O., "Prisfald skaber tvivl om millioninvesteringer", URL: www.business.dk, Berlingske Business 12. februar 2014.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!