Endelig forbud mot pelsdyroppdrett vedtatt

Publisert 14.06.2019

I dag ble loven om forbud mot pelsdyroppdrett i Norge endelig vedtatt. – Nå kan alle dyrevenner rope «hurra»! Tusen takk til alle som har bidratt gjennom flere tiår for å komme dit vi er i dag, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Hvit rev

Snart historie: fra og med 1.februar 2025 skal det ikke være pelsdyr i oppdrett her i Norge.

Foto: Iselin Linstad Hauge

I dag ble loven om forbud mot pelsdyroppdrett i Norge endelig vedtatt. – Nå kan alle dyrevenner rope «hurra»! Tusen takk til alle som har bidratt gjennom flere tiår for å komme dit vi er i dag, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

I dag, torsdag 13.juni, har Stortinget stemt over loven om forbud mot pelsdyroppdrett, og dyrene vant.

– Dette er en seier for alle som på forskjellige måter har jobbet for å stanse dyremishandlingen som foregår i pelsdyroppdrett. Snart slipper nye valper å bli født inn i et liv i nettingbur, sier Kleveland.

Handler om mye mer enn penger

For nå er det altså vedtatt, pelsdyroppdrett skal avvikles i Norge innen 2025, med kompensasjon til pelsdyroppdretterne. Etter en intens debatt på Stortinget i dag, stemte stortingsrepresentantene over lovforslaget. Venstre, MDG og SV kjempet dyrenes sak på talerstolen.

Kleveland takker politikerne som har stått fast på dyrenes side, og påpeker at debatten som har rast om pelsdyrindustrien den siste tiden har inneholdt mye støy.

– Debatten i det siste har gitt inntrykk av at dette bare handler om penger. Det er som om mange har glemt hva det egentlig dreier seg om. Dette handler om slutten på grov dyremishandling av nesten en million dyr hvert år.

Kan starte omstilling nå

Planen for kompensasjonen er også vedtatt. En fungerende kompensasjonsordning er en forutsetning for at pelsdyroppdretterne skal kunne starte avvikling. Det var ikke selvsagt at dette skulle skje i dag, Arbeiderpartiet (AP) og Senterpartiet (SP) har stemt for forslag som vil utsette kompensasjonsordningen, og stemte også mot loven om forbud mot pelsdyroppdrett som helhet.

– En utsettelse ville vært en skam, og i strid med velgernes forventinger. At SP har profilert seg som bremsen mot dyrevernpolitikk er ikke noen overraskelse, men at AP støttet dem er skuffende. Dette bør velgerne merke seg, sier Kleveland.

Loven om forbud mot hold av pelsdyr ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer i Stortinget. Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte mot loven. Venstre, SV, MDG og Rødt stemte for loven fordi de ønsker å avvikle pelsdyroppdrett. De fikk støtte av Høyre, Fremskrittspartiet og Krf som stemte for loven av hensyn til regjeringssamarbeidet med Venstre.

Norge føyer seg nå inn i rekken av land som har vedtatt forbud mot pels.

Bosnia-Herzegovina: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Danmark: Forbud mot oppdrett av rev.
England og Wales: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Makedonia: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Nord-Irland: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Skottland: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Østerrike: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Slovenia: Forbud mot pelsdyroppdrett.
Kroatia: Forbud mot pelsdyroppdrett fra 2017.
Serbia: Forbud mot pelsdyroppdrett fra 2019.
Tsjekkia: Forbud mot pelsdyroppdrett fra 2019.
Nederland: Forbud mot reveoppdrett fra 2008. Forbud mot oppdrett av mink fra 2024.
Belgia: Forbud mot pelsdyroppdrett fra 2023.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!