Nye runder på pelsdyrkompensasjonen – et svik mot dyrene

Publisert 11.02.2020

De fire tidligere regjeringspartiene er enige om å gi såkalt «full erstatning» til pelsdyroppdretterne. Dette vil føre til nye runder på hvordan avviklingen skal skje.

Foto - Iselin L. Hauge-kopi.jpg
Foto: Iselin Linstad Hauge

De fire tidligere regjeringspartiene er enige om å gi såkalt «full erstatning» til pelsdyroppdretterne. Dette vil føre til nye runder på hvordan avviklingen skal skje.

– Nå skapes det ny usikkerhet. Vi er utrolig skuffet over at det nå blir nye utsettelser og runder på hvordan avviklingen skal skje. Det eneste som er sikkert er at flere oppdrettere kommer til å tjene seg svært rike på dette, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland.

Det ligger nå an til at pelsdyroppdretterne vil få kompensasjon for pelsdyrfarmen tilsvarende en fiktiv markedsverdi, slik næringen selv har ivret for. Dyrevernalliansens framskrivninger viser at rundt halvparten av pelsdyroppdretterne uansett ville ha lagt ned innen 2025. På grunn av fallende marked og dårlig lønnsomhet i næringen, var mange farmer allerede på konkursens rand da avviklingen ble vedtatt. 

–  Her har regjeringen og Frp kjøpt argumentasjonen fra pelsdyrnæringen blindt. Kravet fra næringen overskrider 2 milliarder kroner, og nå ser det ut til at politikerne gir etter. Vi etterlyser at de faktisk kvalitetssikrer disse verditakstene, for basert på de tallene som vi sitter på så er de fullstendig urealistiske, sier Kleveland.

Dyrevernalliansen har lenge advart om at en kompensasjon basert på ekspropriasjonsrettslige prinsipper vil gjøre erstatningen kunstig høy. 

– Nå kan pelsdyroppdretterne le hele veien til banken. Politikerne har svelget rått det fantasibeløpet som næringen selv har kommet med, og gjort en allerede raus kompensasjonsordning ekstravagant, sier Kleveland. 

Det er nå to år siden regjeringen varslet et forbud mot pelsdyroppdrett av dyrevelferdshensyn. Mens debatten går om hvor mye penger pelsdyrnæringen skal få, lider fremdeles hundretusenvis av norske pelsdyr i bur.

–  Ingen politikere har i denne runden nevnt alle dyrene som fremdeles sitter i bur. Dyrevernalliansen kommer til å kjempe for avvikling til siste farm er stengt.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!