Halal og kosher: Er slakting uten bedøvelse lov i Norge?

Publisert 21.07.2010

Halalslakting kan foregå med eller uten bedøvelse. I Norge er det forbudt å halalslakte dyr uten bedøvelse. Halalslakting utført i Norge på lovlig vis, skiller seg derfor ikke dyrevernmessig fra annen type slakting. Dyrene bedøves med gass eller strøm, og deretter blir halsen kuttet slik at de dør av blodtap. Tilsynet med halalslaktingen som foregår ved norske slakterier, skal være tilsvarende som for annen slakting.

Dyrevernalliansen har engasjert seg sterkt for at halal- og kosherslakting skal foregå med bedøvelse. Slakting uten bedøvelse er svært smertefullt og fryktskapende for dyrene.

Slakting vil alltid medføre frykt og stress for dyrene. Dette gjelder også slakting som ikke er halal eller kosher. Derfor jobber Dyrevernalliansen for slaktemetoder som medfører minst mulig frykt og smerte for dyrene.

Les mer om slakting i Norge her.

Les mer om halal og kosher, slakting, og bedøvelse her.

Hva mener Dyrevernalliansen om vegetar?

Publisert 21.07.2010

Dyrevernalliansen jobber for redusert kjøttforbruk og anbefaler deg å spise mindre av animalske produkter. Dette er fordi høyt konsum av animalske produkter som kjøtt, egg og melk forutsetter et intensivt landbruk. Når mange dyr drettes opp fort og til lave kostnader, oppstår dyrevelferdsproblemer.

Les også: Fakta om dyrevelferd i industrielt landbruk.

Dyrevernalliansen vil i enhver sammenheng velge dyrets parti. Ethvert  dyr vil kjempe for livet sitt. Vi legger derfor til grunn at det ikke er i et dyrs egeninteresse å dø (med enkelte unntak, for eksempel at dyret er så sykt/skadd at det å leve videre vil innebære uutholdelige smerter).

For å hjelpe deg som forbruker til å spise mindre kjøtt, har vi utarbeidet noen verktøy: 

Hvorfor mindre kjøtt er bra for deg, planeten og dyrene: Fakta om vegetarmat

Oversikt over kjøtterstatninger: Den store vegetaroversikten

 

Kosmetikktesting på dyr

Publisert 21.07.2010

Vi har samlet alle spørsmål om kosmetikktesting på dyr på Dyrevernalliansens kampanjesider Ikke testet på dyr.

Dyrevernalliansen jobber for å gjøre det lett for forbrukerne å velge produkter som ikke er testet på dyr. Derfor jobber vi tett opp mot næringslivet, og informerer dem om alternativer til dyreforsøk. Dessuten samler vi sammen forbrukerinformasjon så forbrukerne lett kan få oversikten over hvilke produkter og merker som ikke tester på dyr.

Kan jeg få skattefradrag for gavene mine?

Publisert 13.06.2016

Ja, du kan få skattefradrag på alle gaver gitt til Dyrevernalliansen. Fradraget er på 24 % av det samlede bidraget ditt fra kr 500 – kr 40.000 (50.000 i 2019).

For å innberette ditt bidrag til skattemyndighetene, trenger vi ditt fødselsnummer (11 siffer). Dersom giveren er en bedrift, trenger vi organisasjonsnummeret.

Ta gjerne kontakt på epost eller tlf. 22 20 16 50 for å oppgi dette. Vi tar vare på opplysningene på en trygg måte så du trenger bare oppgi det én gang. Du kan også trygt oppgi informasjonen gjennom www.dyrevern.no/fnr

Hvem får hjelp fra mine penger?

Publisert 13.06.2016

Alle dyr i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk får hjelp fra deg som fadder. I tillegg bidrar du til arbeidet for styrket rettsvern for alle dyr og dyrepoliti over hele landet.

Hva får jeg av informasjon?

Publisert 13.06.2016

Når du blir fadder får du først et velkomstbrev fra oss. To ganger i året vil du motta Dyrevern Magasin hvor du kan lese mer om arbeidet du har bidratt til gjennom året. Du vil motta et informasjonsbrev 1-4 ganger i året om hvilke saker som er dagsaktuelle akkurat nå. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å motta fra oss, ta kontakt på e-post eller telefon for å endre hvilken informasjon du får.

Ta gjerne kontakt på epost eller tlf. 22 20 16 50.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!