Halal og kosher: Er slakting uten bedøvelse lov i Norge?

Publisert 21.07.2010

Halalslakting kan foregå med eller uten bedøvelse. I Norge er det forbudt å halalslakte dyr uten bedøvelse. Halalslakting utført i Norge på lovlig vis, skiller seg derfor ikke dyrevernmessig fra annen type slakting. Dyrene bedøves med gass eller strøm, og deretter blir halsen kuttet slik at de dør av blodtap. Tilsynet med halalslaktingen som foregår ved norske slakterier, skal være tilsvarende som for annen slakting.

Dyrevernalliansen har engasjert seg sterkt for at halal- og kosherslakting skal foregå med bedøvelse. Slakting uten bedøvelse er svært smertefullt og fryktskapende for dyrene.

Slakting vil alltid medføre frykt og stress for dyrene. Dette gjelder også slakting som ikke er halal eller kosher. Derfor jobber Dyrevernalliansen for slaktemetoder som medfører minst mulig frykt og smerte for dyrene.

Les mer om slakting i Norge her.

Les mer om halal og kosher, slakting, og bedøvelse her.

Hva mener Dyrevernalliansen om vegetar?

Publisert 21.07.2010

Dyrevernalliansen jobber for redusert kjøttforbruk og anbefaler deg å spise mindre av animalske produkter. Dette er fordi høyt konsum av animalske produkter som kjøtt, egg og melk forutsetter et intensivt landbruk. Når mange dyr drettes opp fort og til lave kostnader, oppstår dyrevelferdsproblemer.

Les også: Fakta om dyrevelferd i industrielt landbruk.

Dyrevernalliansen vil i enhver sammenheng velge dyrets parti. Ethvert  dyr vil kjempe for livet sitt. Vi legger derfor til grunn at det ikke er i et dyrs egeninteresse å dø (med enkelte unntak, for eksempel at dyret er så sykt/skadd at det å leve videre vil innebære uutholdelige smerter).

For å hjelpe deg som forbruker til å spise mindre kjøtt, har vi utarbeidet noen verktøy: 

Hvorfor mindre kjøtt er bra for deg, planeten og dyrene: Fakta om vegetarmat

Oversikt over kjøtterstatninger: Den store vegetaroversikten

 

Kosmetikktesting på dyr

Publisert 21.07.2010

Vi har samlet alle spørsmål om kosmetikktesting på dyr på Dyrevernalliansens kampanjesider Ikke testet på dyr.

Dyrevernalliansen jobber for å gjøre det lett for forbrukerne å velge produkter som ikke er testet på dyr. Derfor jobber vi tett opp mot næringslivet, og informerer dem om alternativer til dyreforsøk. Dessuten samler vi sammen forbrukerinformasjon så forbrukerne lett kan få oversikten over hvilke produkter og merker som ikke tester på dyr.

Hvem får hjelp fra mine penger?

Publisert 13.06.2016

Alle dyr i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk får hjelp fra deg som fadder. I tillegg bidrar du til arbeidet for styrket rettsvern for alle dyr og dyrepoliti over hele landet.

Hva får jeg av informasjon?

Publisert 13.06.2016

Når du blir fadder får du først et velkomstbrev fra oss. To ganger i året vil du motta Dyrevern Magasin hvor du kan lese mer om arbeidet du har bidratt til gjennom året. Du vil motta et informasjonsbrev 1-4 ganger i året om hvilke saker som er dagsaktuelle akkurat nå. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å motta fra oss, ta kontakt på e-post eller telefon for å endre hvilken informasjon du får.

Ta gjerne kontakt på epost eller tlf. 22 20 16 50.

Hvilken type hjelp får dyrene?

Publisert 13.06.2016

Ingen dyr skal lide for penger, uvitenhet eller tradisjoner i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk. Derfor har vi fokus på konkrete resultater for dyrene, basert på fagkunnskap. Vi tror på dialog, utholdenhet og realistiske mål.

Dyrene får hjelp ved at du støtter arbeidet for å:

  • - hjelpe politiske partier å utvikle en aktiv dyrevernpolitikk.
  • - bidra til at flere næringslivsaktører tar etiske valg, som for eksempel å slutte å selge egg fra burhøner.
  • - gjennom prosjektet ”Bedre dyrevelferd” fremheve bønder som går foran og velger å satse på bedre dyrevelferd. Slik viser vi for myndigheter og næringer at bedre dyrevelferd er mulig å kombinere med kommersiell drift.
  • - sørge for at den planlagte avviklingen av pelsdyroppdrett i Norge gjennomføres. Vi arbeider også for et pelsfritt motebilde.
  • - påvirke politiske vedtak. Våre utredninger og fagnotater blir benyttet av politiske partier, Stortinget, departementer, medier og organisasjoner.
  • - arbeide for å erstatte dyreforsøk med alternative metoder som er både etisk og vitenskapelig akseptable.
  • - arbeide for et slagkraftig dyrepoliti som har de nødvendige ressursene, styrke dyrs rettsvern og arbeide for strengere straffer for dyremishandling.


Alt dette bidrar til at dyrene opplever en hverdag av trygghet og beskyttelse.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!