Jeg har funnet en skadd fugl, hva gjør jeg?

Publisert 27.07.2010

Hvis den ikke ser ut til å ha brukket noe eller være alvorlig syk, legg den ute på et trygt sted. Ofte vil den komme seg, og fly vekk. Er den alvorlig skadet, ta den til veterinær for undersøkelse. Hvis den er så skadd at den åpenbart snart vil dø, kan du alternativt avlive den selv. Dette må du bare gjøre hvis du er sikker på at du klarer å gjøre det raskt, på en human måte.

Jeg har funnet en morløs rådyrkalv, hva gjør jeg?

Publisert 27.07.2010

Ikke rør den, moren er sannsynligvis i nærheten. Rådyrkalver ligger ofte alene i gresset og venter på mor. Fjern deg fra stedet, slik at moren tør å hente kalven.

På ferie i utlandet møtte jeg et dyr som jeg vil adoptere, hvordan går jeg frem?

Publisert 27.07.2010

Mattilsynet har utarbeidet regler for innførsel av kjæledyr til Norge for å forhindre at dyrene bringer med seg smittsomme sykdommer, eller kommer til landet ulovlig. De utfører kontroll av dyr og dokumenter ved ankomst, og skal varsles minst 48 timer i forkant for å unngå lang ventetid.

Krav til privat innreise med kjæledyr til Norge

Slik reiser du med kjæledyret ditt

Import av gatehunder

 

 

Jeg skal ta med dyret mitt til utlandet. Hva kreves?

Publisert 27.07.2010

Dyret må ha helsesertifikat og rabiesvaksine, og være ID-merket med chips i nakken. Ellers gjelder litt forskjellige krav, avhengig av hvor dere skal. Reisen må planlegges flere måneder i forveien. Kontakt veterinær.

Les mer om reise med dyr.

Når og hvor er det båndtvang for hunder?

Publisert 27.07.2010

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder. Ellers kan hunder være løse når de følges på forsvarlig måte.

Enkelte kommuner har i tillegg vedtatt båndtvang hele året i tilknytning til boligområder, handleområder, i parker, beiteoråder, rekreasjonsområder mv. Noen kommuner har samtidig etablert friområder der hundene kan løpe løse.

Iblant innføres ekstraordinær båndtvang for å beskytte ville dyr, for eksempel i perioder med mye snø.

Sjekk reglene med kommunen.

Les mer om båndtvang i hundeloven § 6.

En person påstår at han/hun ble angrepet av hunden min, hva gjør jeg?

Publisert 27.07.2010

Prøv å bli enig med personen om at han/hun ikke skal politianmelde angrepet. Tilby heller en kompensasjon for ulempen.

Hvis saken blir politianmeldt, risikerer du at politiet henter hunden hjemme hos deg, setter den i kennel og avliver den. Dette kan skje fort. Hvis du kan opplyse politiet om at hunden allerede er sendt ut av landet eller avlivet, blir saken normalt henlagt. Vi tilrår selvsagt ikke at hunden avlives, men kontakt veterinær for forberedelse til utsendelse, og undersøk kenneler i Sverige eller andre naboland.

Er hunden din blitt hentet av politiet, kan du redde livet dens ved å påklage vedtak om avlivning, innen fristen som blir gitt. Taper du, kan du gå til sak for å få hunden frigitt.

Søk hjelp fra advokat!

Les mer i hundeloven.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!