Borettslaget mitt nekter meg å ha dyr, hva gjør jeg?

Publisert 27.07.2010

Du har rett til å ha dyr, så sant det ikke er til ulempe for de andre i borettslaget, og du har gode grunner for dyreholdet.

Dyr som bare er inne og på verandaen, som innekatt og kaniner, kan du fritt holde. Det samme gjelder små hunder som bæres ut, og ikke luftes på borettslagets eiendom.

Gjelder det større hunder bør du vise til gode grunner, som psykososiale forhold. Med attest fra lege eller psykolog på at dyret er svært viktig for deg, stiller du sterkt. Du styrker også din sak ved å vise hensyn, for eksempel holde hunden i bånd ned trappa, ta opp avføring, og lære den å ikke bjeffe høyt innendørs.

Du bør svare borettslaget skriftlig, og vise til lov om burettslag § 5-11 nr. 4. Borettslaget må kunne vise til ulemper av et visst omfang. At dyret blir sett på vei inn og ut, at naboer en gang i blant hører bjeffing, eller at en allergiker bor et annet sted i huset, er ikke tilstrekkelig.

Trenger du hjelp, bør du søke advokat.

På ferie i utlandet møtte jeg et dyr som jeg vil adoptere, hvordan går jeg frem?

Publisert 27.07.2010

Mattilsynet har utarbeidet regler for innførsel av kjæledyr til Norge for å forhindre at dyrene bringer med seg smittsomme sykdommer, eller kommer til landet ulovlig. De utfører kontroll av dyr og dokumenter ved ankomst, og skal varsles minst 48 timer i forkant for å unngå lang ventetid.

Krav til privat innreise med kjæledyr til Norge

Slik reiser du med kjæledyret ditt

Import av gatehunder

 

 

Jeg skal ta med dyret mitt til utlandet. Hva kreves?

Publisert 27.07.2010

Dyret må ha helsesertifikat og rabiesvaksine, og være ID-merket med chips i nakken. Ellers gjelder litt forskjellige krav, avhengig av hvor dere skal. Reisen må planlegges flere måneder i forveien. Kontakt veterinær.

Les mer om reise med dyr.

En person påstår at han/hun ble angrepet av hunden min, hva gjør jeg?

Publisert 27.07.2010

Prøv å bli enig med personen om at han/hun ikke skal politianmelde angrepet. Tilby heller en kompensasjon for ulempen.

Hvis saken blir politianmeldt, risikerer du at politiet henter hunden hjemme hos deg, setter den i kennel og avliver den. Dette kan skje fort. Hvis du kan opplyse politiet om at hunden allerede er sendt ut av landet eller avlivet, blir saken normalt henlagt. Vi tilrår selvsagt ikke at hunden avlives, men kontakt veterinær for forberedelse til utsendelse, og undersøk kenneler i Sverige eller andre naboland.

Er hunden din blitt hentet av politiet, kan du redde livet dens ved å påklage vedtak om avlivning, innen fristen som blir gitt. Taper du, kan du gå til sak for å få hunden frigitt.

Søk hjelp fra advokat!

Les mer i hundeloven.

Når og hvor er det båndtvang for hunder?

Publisert 27.07.2010

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder. Ellers kan hunder være løse når de følges på forsvarlig måte.

Enkelte kommuner har i tillegg vedtatt båndtvang hele året i tilknytning til boligområder, handleområder, i parker, beiteoråder, rekreasjonsområder mv. Noen kommuner har samtidig etablert friområder der hundene kan løpe løse.

Iblant innføres ekstraordinær båndtvang for å beskytte ville dyr, for eksempel i perioder med mye snø.

Sjekk reglene med kommunen.

Les mer om båndtvang i hundeloven § 6.

Hvilke krav stilles til stell av dyr som hund, katt og kanin?

Publisert 14.11.2010

Utover de generelle reglene i dyrevernloven finnes ingen spesielle regler om hold av kjæledyr. Mattilsynet har likevel utarbeidet egne faktasider med veiledning for alle familiedyr, i samarbeid med interesseorganisasjoner og dyrevernorganisasjoner. 

Se veiledningene for hold av familiedyr her

Veiledning om hold av hund

Veiledning om hold av katt

Veiledning om hold av kanin

Veiledning om hold av marsvin

Veiledning om hold av hamster

Veiledning om hold av rotte

Veiledning om hold av mus

Veiledning om hold av akvariefisk

Veiledning om hold av undulat

Veiledning om hold av papegøye

NB! Dyrevernalliansen tar ikke ansvar for innholdet i veiledningene.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!