Pengestøtte til ulovlig hold av ku

Publisert 28.06.2007

Til tross for kritikkverdige forhold hva gjelder dyrevelferd, får mange gårdbrukere fremdeles pengestøtte gjennom ordningen Kvalitetssystem i landbruket (KSL). 

Kalver trenger et lunt og tørt miljø i fjøset

Til tross for kritikkverdige forhold hva gjelder dyrevelferd, får mange gårdbrukere fremdeles pengestøtte gjennom ordningen Kvalitetssystem i landbruket (KSL). 

Da Mattilsynet sjekket 94 storfefjøs i Namsos og Høylandet i Trøndelag i vår fant de at 44 av brukene hadde så dårlig velferd for dyrene at de måtte gi dem pålegg om å utbedre forholdene. Blant annet manglet halvparten av fjøsene liggematter til dyrene, et påbud som kom allerede i januar 2005. Særlig ille var forholdene for kalvene.

- Kalvene ligger på betonggulv, i beste fall med litt strø oppå. Når kalvene ligger kaldt og vått, går det utover vekst og trivsel. Her må bøndene skjerpe seg, sier Per H. Storli ved Mattilsynets Distriktskontor for Namdal til Nationen.

Alle gårdbrukerne som fikk pålegg om utbedring av dyrevelferden får pengestøtte fra varemottakere som Tine og Nortura gjennom ordningen Kvalitetssystem i landbruket (KSL). Støtten ble delt ut selv om et av kriteriene for å motta støtte er nettopp god dyrevelferd.

Slik det ble planlagt da KSL ble opprettet skulle KSL-gårdsbrukene bli sjekket hvert fjerde år, men dette overholdes ikke per dags dato. I dag sjekkes brukene i gjennomsnitt hvert tiende år, og det blir alltid varslet om inspeksjonene på forhånd.

Mattilsynet har gitt bøndene frist om å utbedre forholdene til september, og vil sjekke fjøsene på nytt i høst.

  Vis kilder Skjul kilder

Landbruksdepartementet, Forskrift om hold av storfe, 22. april 2004.
Mattilsynet Distriktskontoret for Namdal, pressemelding, udatert.
Nationen, "To av tre melkebønder brøt forskriftene", URL: nationen.no 19. mai 2007.
Nationen, "Elendig dyrevelferd, får tillegg likevel", URL: nationen.no, 1. juni 2007.
Nationen, "KSL-bløffingen må stanses", URL: nationen.no, 12. juni 2007.
KSL Matmerk, KSL-standard/egenrevisjonsskjema 2006 - versjon 2, URL: ksl.no, publisert oktober 2006.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!