Kyr får mykt underlag

Publisert 13.10.2002

I dag står de fleste norske kyr bundet fast på bås ti måneder i året. Det er hardt og vondt for kyrne å legge seg ned, men dyrene har ingen muligheter til å bevege seg. Mykt underlag ("madrasser" eller gummimatter) og utemuligheter er billige og praktiske tiltak for bedre dyrevern, mener Dyrevernalliansen.

Kyr trenger mykt underlag i båsen

Liggematter i båsen er gunstig både for bonden og kua.

I dag står de fleste norske kyr bundet fast på bås ti måneder i året. Det er hardt og vondt for kyrne å legge seg ned, men dyrene har ingen muligheter til å bevege seg. Mykt underlag ("madrasser" eller gummimatter) og utemuligheter er billige og praktiske tiltak for bedre dyrevern, mener Dyrevernalliansen.

I en moderne bås har kua knapt plass til å reise seg eller bevege seg normalt. Det harde betonggolvet gjør det også vanskelig for det tunge dyret å komme seg opp eller legge seg ned. Kyr som har problemer avbryter gjerne liggebevegelsen, står mer enn normalt og får slitt vekk hår på forknær, haser eller hofter. Dette gir dårlig dyrevelferd.

Prøv selv: Stå på kne i båsen og la deg falle fritt ned. Tenk deg at du veier flere hundre kilo. Da får du en følelse av hvordan kua har det.

Bred støtte for bruk av liggematter

Vitenskapelige undersøkelser viser at kyr med liggematter bruker lengre tid på å ligge og hvile enn kyr som må legge seg direkte på betong. Når kyrne ikke ligger lenge nok, belastes dyrenes bein og klauver unaturlig mye.

Sveriges Lantbruksuniversitet tilrår bruk av liggematte eller annet bløtt materiale til liggeplass for ku. Geno, storfenæringens egen organisasjon, går også inn for liggeunderlag for ku.

Liggematte til kyr (KRAI fra Felleskjøpet) har en utsalgspris på 800-900 kroner, og varer i over ti år. En gjennomsnittlig melkebonde med inntil 15 kyr på båsen vil altså kunne gi hver ku en bedre hverdag for 10.000-15.000 kroner.

Fordeles innkjøpsprisen på årene liggemattene er i bruk, blir prisen cirka 80 kroner per ku per år.

Liggemattene bør vaskes en gang i blant, og stiller krav til jevnlig renhold. Ellers forårsaker ikke liggemattene ekstra arbeid for bonden.

Alternative muligheter til mykt underlag

Det finnes ca. 300.000 melkekyr i Norge, og 20.000 bruk med melkekubesetninger. Mange har allerede begynt å bruke liggematter til kyrne, og opplever økt trivsel hos dyrene.

Alternativer til liggematter er rikelig med torv, halm eller sand. Løsdriftsfjøs med tråkktalle over hele golvet vil være et bra alternativ.

  Vis kilder Skjul kilder

 Andenæs, H., "Bedre velferd for Norges ungdyr: Alternativer til bås og fullspaltebinger", Praksisnytt 1, 2000.

Chaplin, S. et al., "An evaluation of mattresses and mats in two dairy units", Applied Animal Behaviour Science, 66, 263-272, 2000.

Herlin, A. et al, "Utformning och skötsel av kons liggplats", Fakta Husdjur 14, 1997.

Lang-Ree, R., "Har kua det komfortabelt?", Buskap 5, 1999.

Felleskjøpet Kløfta, personlig meddelelse, 4. mars 2002.

Geno, Handlingsplan for dyrevelferd hos storfe, 2001.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!