Storfe

Kuer, kalver og okser i norsk landbruk

Når vi tenker på kyr og okser ser vi ofte for oss flotte dyr ute i grønt landskap. Men i realiteten tilbringer de fleste mesteparten av livet innendørs.

Når vi tenker på kyr og okser ser vi ofte for oss flotte dyr ute i grønt landskap. Men i realiteten tilbringer de fleste mesteparten av livet innendørs.

De nyfødte kalvene settes for seg selv i en boks. De fôres opp på melkeerstatning for at menneskene skal få morsmelken fra kua.

Norske kyr blir gjort drektige hvert år, slik at de skal få melk i juret. Noen av kalvene blir drettet opp til nye melkekyr. Oksekalvene og resten av kvigene blir slaktet når de oppnår ønsket vekt og alder.

Fortsatt står mange norske kyr bundet på bås mesteparten av året. Det er bare om sommeren at kuene er pålagt å være ute.

Okser og ungdyr står vanligvis innendørs hele livet.

Les fakta om storfehold

Dyrevernalliansen har oppnådd: 

  • Bidratt til forbud mot å bygge nye båsfjøs
  • Bidratt til påbud om at alle kyr skal ha mykt liggeunderlag
  • Delfinansiert forskning og studier av forholdet mellom kalv og ku som bl.a. gir grunnlag for å utvikle nye driftsformer som sikrer bedre dyrevelferd

Nå arbeider Dyrevernalliansen for: 

  • At kuer, kalver og okser skal få jevnlige utemuligheter
  • At kalven skal få bli hos moren sin etter fødselen. Blant annet samarbeider vi med bønder som lar ku og kalv være sammen i flere uker, og dermed viser at dette er praktisk og økonomisk mulig
  • At båskyr skal få føde i kalvingsbinge også (i dag kun krav om kalvingsbinge i løsdriftsfjøs)
  • At matbransjen skal satse på meieriprodukter fra løsdriftskyr og veganske alternativer, ikke båskyr
  • Å vise politikere at det er økonomisk realistisk med små løsdriftsfjøs og løsdriftsfjøs kombinert med beite, ikke bare store fjøs med kun luftegård 

Du kan hjelpe kuer, kalver og okser

Synes du at det er ille å ta den nyfødte kalven fra moren? Du kan erstatte kumelk med soyamelk, havremelk eller rismelk.

Du kan erstatte biff og kjøttdeig med plantebaserte proteinkilder, som soyapølser, quorn, linser og bønner.

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk. Vi oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!