Sau og geit bør kunne være ute året rundt

Publisert 25.06.2013

Mattilsynet skal ha høring om ny forskrift for hold av sau og geit. Dyrevernalliansen krever bedre plass og utemuligheter også vinterstid.

Geiter i norsk landbruk er som oftest utendørs kun om sommeren

Geiter i norsk landbruk får som oftest komme utendørs kun om sommeren.

Foto: iStock

Mattilsynet skal ha høring om ny forskrift for hold av sau og geit. Dyrevernalliansen krever bedre plass og utemuligheter også vinterstid.

Dagens forskrifter tillater å holde geiter og sauer innendørs hele vintersesongen, i nakne og trange binger med strekkmetall eller annet drenerende gulv. Drenerende gulv er vanlig, og bare et mindretall av fjøsene har luftegård. Vi arbeider for strengere forskriftskrav.

De fleste norske fjøs hindrer sauene og geitene i naturlig adferd. Sauer og geiter har behov for å være i aktivitet, lete etter mat og utforske omgivelsene sine. – Når sau ligger rett på strekkmetall er det også en del skader, særlig på jur og spener, sier fagansvarlig Marianne Kulø i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen mener at sauer og geiter bør ha:

- Bedre plass, gjerne med liggehyller til geiter.

- Luftegård, slik at dyrene får komme seg utendørs. Det er spesielt viktig når fjøset har drenerende gulv.

- Bedre fôringsplasser, slik at alle får spise i ro.

- Komfortabelt liggeunderlag, for eksempel talle, slik at dyrene slipper å ligge på strekkmetall. Det forebygger skader på spener og jur.

I vårt innspill til Mattilsynet har Dyrevernalliansen dokumentert hvorfor de nye forskriftene bør stille strengere krav til dyrevelferd.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!