Merinoull kan være dyremishandling

Publisert 16.09.2015

Merinoull kan komme fra sauer som har vært utsatt for mulesing. Mange australske ullprodusenter skjærer av to kjøttstykker på baken til lammene, uten bedøvelse. Australia er verdens største ullprodusent og det er fare for at merinoull som selges i Norge kommer fra sauer som er utsatt for dette smertefulle inngrepet. Velg klær fra butikker og merker som sier nei til mulesing!

Merinosau og lam

Merinoull kommer fra sauer som har hudfolder for å produsere maksimalt med ull. Mange australske produsenter av merinoull skjærer bort hudfoldene på baken. Det smertefulle inngrepet gjøres uten bedøvelse.

Merinoull kan komme fra sauer som har vært utsatt for mulesing. Mange australske ullprodusenter skjærer av to kjøttstykker på baken til lammene, uten bedøvelse. Australia er verdens største ullprodusent og det er fare for at merinoull som selges i Norge kommer fra sauer som er utsatt for dette smertefulle inngrepet. Velg klær fra butikker og merker som sier nei til mulesing!

Merinoull kan innebære dyremishandling

Merinoull kommer fra merinosauen, som er avlet opp for å produsere maksimalt med ull. Huden ligger i folder på dyrene og foldene gir mer plass for merinoull - de blir mer produktive. Fordi ulla også vokser tett rundt baken på dyrene, fester urin og avføring seg i ulla.

altMerinosau utsatt for mulesing. Foto: PETAFor fluelarver er den våte ulla og hudfoldene det perfekte klekkested. Fluelarvene kan spise sauen levende – et ekstremt smertefullt angrep som kalles "flystrike". Måten mange australske bønder løser problemet på er å skjære bort hudfoldene på baken. Dette gjøres uten bedøvelse, og inngrepet kalles mulesing.

Animal Health Australia anbefaler at inngrepet gjøres mens lammene er mellom to og tolv uker gamle. Det er ingen tvil om at dette er et svært smertefullt inngrep som også forårsaker mye ubehag og potensielle infeksjoner i tiden etter inngrepet. [1] 

I stedet for mulesing, kan flystrike forebygges på andre måter. Disse er imidlertid mer ressurs- og arbeidskrevende: hyppigere tilsyn, klipping av ull på utsatte områder, tidlig veterinærbehandling, bruk av insektmiddel, parasittbehandling, beiterotasjon og beitepleie. På lengre sikt er det også mulig å avle for saueraser med mindre risiko for flystrike. Slike raser har mindre ull rundt bakparten og kort hale.

Merinoull uten mulesing

Flere foretak har uttalt at de vil fase ut bruken av merinoull produsert av dyr som har vært utsatt for mulesing. Kjøper du ullklær, bør du velge noen av disse butikkene og klesmerkene. Men pass på - vi har sett mange tilfeller av at selskaper tar umiddelbar selvkritikk og lover å endre praksisen, uten at dette blir gjennomført, fordi presset og oppmerksomheten rundt temaet avtar.

Nå har imidlertid den globale ideelle organisasjonen Textile Exchange utviklet en ny sertifiseringsordning for tekstilprodusenter - Responsible Wool Standard (RWS). Denne ordningen garanterer at ullen som brukes i tekstilproduksjon er fri for mulesing. 

Kjente merker som H&M, Norrøna og Patagonia finnes allerede på listen over selskaper som har forpliktet seg til RWS. Du kan lese mer om ordningen her.

Hold deg til merinoull fra trygge lister

Mulesing foregår ikke i Norge, men norskprodusert ull blandes ofte med merinoull fra utlandet. Derfor risikerer du å kjøpe merinoull fra sauer utsatt for mulesing. Dyrevernalliansen har kartlagt hvor du kan kjøpe norsk garn og ull som er garantert fri fra mulesing.

Les også: Garn uten mulesing 

Les også: Klesmerker uten mulesing

Krev handling for merinosauen!

Australia er verdens største ullprodusent, og det er stor fare for at klær med merinoull som du kjøper i Norge, kommer fra sauer som har blitt utsatt for mulesing.

Dyrevernalliansen oppfordrer til å kreve handling fra norske kleskjeder og -merker. Send en høflig oppfordring per mail eller på Facebooksiden til ditt favorittmerke om de ikke er på mulesingfri liste. Du kan også benytte muligheten til å sende noen rosende ord til selskapene som allerede har garantert at de er mulesingfrie. Eller skryt av dem på Facebooksiden deres! Det kan sørge for at de får mer lyst til å holde løftet - og flere forbrukere blir oppmerksomme på at merinoull kan innebære dyremishandling.

  Vis kilder Skjul kilder

Animal Health Australia, Australian Animal Welfare Standards and Guidelines for Sheep, mai 2014.

Merinoull kommer fra merinosauen, og ulla brukes til spesielt myke plagg, som for eksempel babytøy.

Merinoull brukes også i blandingsprodukter, for å myke opp hardere ulltyper. Se derfor etter om det står merinoull på vaskelappen på klesplaggene før du kjøper om du er usikker på om merket er garantert mulesingfritt.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!