Samarbeid om morgendagens kylling

Publisert 09.02.2018

I over to år har Dyrevernalliansen samarbeidet tett med Rema 1000 om overgangen til en ny og sunnere kyllingrase ved navn Hubbard. Bli med til én av kyllinghallene som nå huser den nye kyllingtypen.  

Julie i kyllinghus

Veterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell, holder en Hubbardkylling på Byneset i Trøndelag. 
Foto: I. L. Hauge.

I over to år har Dyrevernalliansen samarbeidet tett med Rema 1000 om overgangen til en ny og sunnere kyllingrase ved navn Hubbard. Bli med til én av kyllinghallene som nå huser den nye kyllingtypen.  

– Å, nå er jeg spent! Det skal bli gøy å se hvordan det går med kyllingene, utbryter veterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell. 

Hun er på vei inn i kyllinghallen til bonde Eli Stenstad på Byneset i Trøndelag. I dette fylket har Norsk Kylling, heleid av Rema 1000, samlet kyllingproduksjonen sin, som er den tredje største i landet. Dyrevernalliansen har siden 2015 fungert som rådgivere for Norsk Kylling, med hensyn til hvordan de best kan ivareta dyrevelferden for de 15 millioner kyllingene de produserer hvert år.

– Det er fantastisk å være her nå. Det ligger masse arbeid bak dette, så å nå få lov til å se det i virkelig live er en veldig god følelse, sier Grell. 

Rasen avgjørende

Kyllingene som møter Dyrevernalliansen virker våkne, lekne og sterke i kroppen. En nøkkelfaktor i god dyrevelferd er å sikre at kyllingrasen som brukes i produksjonen gir grunnlag for god helse. Som den første konvensjonelle kyllingprodusenten i landet har Norsk Kylling startet utfasingen av rasen Ross 308, som sliter med store helseproblemer, og gått over til den langt friskere rasen Hubbard JA 787. Målet er full overgang til den nye rasen innen året er omme.   

– Hubbard er en sprekere fugl. Den hopper, leker og klatrer rundt fordi den rett og slett er mer naturlig bygget. Det er lettere for den å bevege seg enn for den gamle rasen, som er mer apatisk og inaktiv. Og fordi den er vokser saktere har den også mye bedre helse. Det er rett og slett en sterkere og gladere fugl, sier Grell. 

Godt samarbeid

altJulie Grell i diskusjon med kyllingbonde Eli Stenstad.I tillegg til å bytte om til den sunnere kyllingrasen Hubbard, har Norsk Kylling satt i gang en rekke tiltak for å gjøre kyllingenes liv bedre og rikere. I kyllinghallen til Eli Stenstad, som leverer Hubbard-kyllinger til Norsk Kylling, er det blant annet satt ut plattformer, halmballer og såkalte vagler som kyllingene kan klatre i. Dette er resultat av samarbeidet med Dyrevernalliansen, som veterinær Julie Grell beskriver som fruktbart. 

– Det er klart; det er krevende å samarbeide med Dyrevernalliansen. Og det skal det også være. Men vi opplever generelt at bøndene er veldig glad i dyrene sine, og vil dem vel. Når vi har kommet med tiltak som de synes er bærekraftige, har de vært positive hele veien, sier hun.

Viser vei

Grell mener at overgangen til en ny og sunnere kyllingtype hos Norsk Kylling kan ha en smitteeffekt på resten av markedet. 

– Det som skjer nå er banebrytende! Det at Norsk Kylling har gått foran og tatt et kjempeviktig skritt for å starte med dette arbeidet, vil gjøre at flere aktører lettere kan følge etter, avslutter hun.

Dyrevernalliansens mål er å hjelpe dyrene som trenger det aller mest. Derfor har vi nå jobbet i to år sammen med Rema 1000 for å endre produksjonen til en kylling som har det bedre. Dyrevernalliansen oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer. 

"Det som skjer nå er banebrytende! Det at Norsk Kylling har gått foran og tatt et kjempeviktig skritt for å starte med dette arbeidet, vil gjøre at flere aktører lettere kan følge etter"

– Julie Grell, veterinær i Dyrevernalliansen

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!